Sisältöön »

Forssa Textile Week
15.-18.8.
2024

#forssatextileweek

Seuraava Forssa Textile Week järjestetään 15.-18.8.2024

Ensimmäinen Forssa Textile Week –tapahtuma järjestettiin 17.-20. elokuuta 2023.

Ohjelmaan voi tutustua näillä sivuilla. Vuoden 2024 tapahtuma päivittyy sivuille myöhemmin.

Tapahtumassa vieraili arviolta 2500-3000 kävijää.  

Ohjelmassa oli näyttelyitä, pienten eettisten valmistajien pop-up-myyntiä sekä keskusteluja tekstiilin ajankohtaisista aiheista. Näyttelyt ja myyntipisteet löytyvät Forssan keskusta-alueen kulttuuri- ja liiketiloista. Mukana on noin 40 toimijaa, heidän joukossaan tekstiilivalmistajia, muotoilijoita ja alan opiskelijoita. Suomalaisten lisäksi mukana japanilaisia tekstiiliyrityksiä ja muotoilijoita.

Tapahtuman keskustelutilaisuuksissa Forssan teatterilla pohditaan tekstiilin nykyhetkeä ja tulevaisuutta muotoilun, kotimaisuuden, vastuullisuuden, koulutuksen ja kädentaitojen kautta. Kotimaisen tekstiilituotannon elinvoimaisuutta ja vastuullisuutta pohtiva ja edistävä tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, ja sen toivotaan ottavan paikkansa kaltaistensa kansainvälisten tapahtumien rinnalla monipuolisen tekstiilin ajankohtaisareenana.

Tilaisuuksiin oli vapaa pääsy. 

Kiitos kaikille osallistujille ja vieraille!

Tapahtuman keskustelujen tallenteet

Uusi tekstiilille omistettu tapahtuma Suomessa!
 
Forssa Textile Week

Teemamaa Japani 2023

Forssa Textile Weekin kansainväliset vieraat saapuvat Japanista. Paikalle saapuu 18 japanilaista muotoilijaa ja valmistajaa, joiden periaatteena on eettinen kestävän kehityksen tekstiili. 

Tutustu osallistujiin

Teemamaa Japani 2023

Forssa Textile Weekin kansainväliset vieraat saapuvat Japanista. Paikalle saapuu 18 japanilaista muotoilijaa ja valmistajaa, joiden periaatteena on eettinen kestävän kehityksen tekstiili. 

Tutustu osallistujiin

 
 

Kuosien kaupunki Forssa

Forssan tarina alkaa alkaa vuodesta 1847, jolloin ruotsalaistaustainen Axel Wahren aloitti puuvillakehräämön rakennustyöt. Kehräämö sai pian rinnalleen lankavärjäämön, kutomon sekä Suomen ensimmäisen teollisen kangaspainon vuonna 1861. Forssa pysyi painokankaan keskeisenä osaamis- ja tuotantokeskuksena koko kotimaisen suurteollisen painokangastuotannon ajan, 1930-luvulta eteenpäin osana Finlaysonin tekstiilikonsernia. Forssaan vuonna 1951 perustetun painokangasateljeen taiteiljat suunnittelivat lukuisia erilaisia kuoseja yksinkertaisista pallosommitelmista ja esittävistä kukka-aiheista aina laadukkaisiin, abstrakteihin, ajan modernista taiteesta innoitusta ottaneisiin kuosisommitelmiin. Nämä kuosit, erilaisille kangaslaaduille painettuina, pukivat suomalaiset, sisustivat suomalaiset kodit ja levisivät myös ulkomaille.

Kehräämön toiminta päättyi 1980-luvulle tultaessa, jonka jälkeen alueelle on keskittynyt kulttuurin, matkailun ja vapaa-ajan sekä koulutuksen toimijoita. Tänä päivänä Kehräämö on eloisa kulttuurikeskus ja mielenkiintoinen vierailukohde Forssan sydämessä. Sen ytimessä sijaitsevat Forssan museo sekä Kuosikeskus, jotka kertovat teollisuusyhteisön, tekstiilitehtaiden sekä kotimaisen painokankaan tarinaa sekä säilyttävät ja tutkivat tekstiilitehtaan toiminnasta syntynyttä runsasta teollisen tekstiilin kokoelmaa. Tekstiili elääkin vahvana paikkakunnan identiteetissä.