Kuosikeskus

 

 
 
 

Kuosikeskus on Forssan museon painotekstiilikokoelman koti. Saman katon alla toimii näyttelytila, museokauppa sekä tekstiilikokoelman tutkimus- ja säilytystila.  

Pysyväisnäyttely esittelee suomalaisen painokankaan historiaa. Painokangasteollisuus Suomessa alkoi Forssa Oy:n toimintana 1860-luvulla. Forssa pysyi painokankaan keskeisenä osaamis- ja tuotantokeskuksena koko kotimaisen suurteollisen painokangastuotannon ajan, 1930-luvulta eteenpäin osana Finlaysonin tekstiilikonsernia.  

Forssaan vuonna 1951 perustetun Finlaysonin painokangasateljeen taiteiljat suunnittelivat lukuisia erilaisia kuoseja yksinkertaisista pallosommitelmista ja esittävistä kukka-aiheista aina laadukkaisiin, abstrakteihin, ajan modernista taiteesta innoitusta ottaneisiin kuosisommitelmiin. Nämä kuosit, erilaisille kangaslaaduille painettuina ja eri tarkoituksiin tehtyinä, pukivat suomalaiset, sisustivat suomalaiset kodit ja levisivät myös ulkomaille.  Forssassa painettiin kangasta laajasti erilaisille asiakasryhmille. Forssassa tuotettua painokangasta on määritelty sanaparilla maltillinen kansanmuodikkuus.

Kuosikeskuksen pysyväisnäyttely sisältää selailtavan tiedon, kuvien ja suunnittelijaesittelyjen lisäksi tekstiili-installaatioita, jotka esittelevät eri aikojen ja tyylien painokankaita Forssan museon teollisen tekstiilin kokoelmasta. Näyttelyn vuorovaikutteiset toimintapisteet mahdollistavat erilaisia tapoja kokea ja tehdä historiaa uusiksi: rakenna itse kuosi valopöydällä, ravista värit yhteen, tutki kangassidoksen rakenteita suurennuslasilla ja pyöritä painokoneen kampea.  Värikkäästä näyttelystä löytävät tutkimista ja keksimistä kaikki lapsista aikuisiin. 

Kuosikeskuksen museokauppa myy tuotteita, joiden lähtökohtana on kokoelmatyössä syntynyt ylijäämäaineisto. 


Lisätiedot: 

Kati Kivimäki, museonjohtajap. 03-41415837

Kristiina Huttunen, museolehtori, p. 040 6721 036 

sähköposti: etunimi.sukunimi(at)forssa.fi


 


 
 
 

Liput

0€ alle 18-vuotiaat, Museokortti, oppaat, lehdistö, ICOM
4€ opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet
6€ peruslippu aikuiset

Yhteislippu Forssan museoon ja Kuosikeskukseen:
alennusryhmät 6€ / aikuiset 10€

Opastukset

60€ /alkava tunti / opas
Suositeltu ryhmäkoko max. 20 henkilöä
Opastuksista voitte tiedustella museon asiakaspalvelusta.

Opastuksella kuljetaan museon oppaan johdattamana kotimaisen painokankaan kirjavissa tarinoissa 1800-luvulta kohti nykypäivää.

 

Käyntiosoite

Wahreninkatu 13
Kehräämöalue
30100
Forssa

Avoinna

Tiistai klo 10-16
Keskiviikko klo 10-16
Torstai klo 10-16
Perjantai klo 10-16


Kuosikeskus on kesäkaudella avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16. Kesän ulkopuolella viikonloput ennakkotilauksesta.


 
 
 

 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy