Tapahtumat

 
kukka-rajattu.jpg

Ronttismäen tehtaalaismuseon
kesä 2023

Ota muistiin Ronttismäen kesäohjelma kesän kuukausille:


Toukokuu 

Museoviikko 15.5.-21.5.2023
Ipanapäivä yhteistyössä MLL:n kanssa lauantai 20.5. klo 10-12

Kesäkuu

Tutustu tehtaalaismuseon puutarhaan 27.6.-1.8. tiistaisin klo 12
Avoimet ovet ja opastus 28.6.-28. keskiviikkoisin klo 15

Heinäkuu

Tutustu tehtaalaismuseon puutarhaan tiistaisin klo 12
Avoimet ovet ja opastus keskiviikkoisin klo 15
Yhteislaulua, Forssan Mieskuoro 12.7. klo 18-19
Yrttivillitys Osuuskunta  (ajankohta ilmoitetaan myöhemmin)
Tehtaalaisjoogat torstaisin 20.7. ja 27.7. klo 18. Ohjaajana jooganopettaja Mirja Luuppala

Elokuu

Tutustu tehtaalaismuseon puutarhaan 1.8. tiistaisin klo 12
Avoimet ovet ja opastus keskiviikkona 2.8. klo 15
Tehtaalaisjoogat torstaisin 3.8. ja 10.8. klo 18.  Ohjaajana jooganopettaja Mirja Luuppala


Ronttismäen tehtaalaismuseo Forssan Kalliomäessä
Osoite: II Linja 5-7, Forssa
 
 
 

23.09.2015

Texvexin tilkuista syntyi Syksy


Keväällä 2015 tilkkuilija Maija Uusitalo ja museon naiset kävivät palvelukeskuksessa valmistamassa tilkkutyötä muistisairaiden vanhusten kanssa. Tilkkutyö toteutettiin osana museon Re3- tekstiiliperintöprojektia. Vapaalla tekniikalla toteutettu tilkkutyö valmistui samalla, kun osallistujat muistelivat elämäänsä ja käsitöitään, hypistelivät kankaita, jutustelivat leppoisasti tai vaikka laulelivat. Yhteinen teos on nyt valmistunut, ja nimekseen se on saanut ”Syksy”.  

”Syksy”  on esillä Wahren-opiston ala-aulassa 23.9.-8.10.2015. Vanhustenviikon perjantaina 9.10. teos luovutetaan Heikanrinteen Kanerva-osastolle, missä työ sai alkunsakin.

Teoksen idea syntyi, kun Re3 –projektin vapaaehtoiset vierailivat poistotekstiilipankki Texvexissä keväällä 2015. Texvexin poistolaatikon solmioista saisi hyviä puunrunkoja, ja kangaspinoista löytyi sopivia luonnonvärisiä kangaspaloja tilkuiksi. Texvexin nuoria työllistettyjä pyydettiin leikkaamaan noin 5 x 5 cm kokoisia paloja puun lehviksi ja taivaaksi, ja vapaita kukkakuvioita kedon koristeeksi. Tilkkuja saatiin kassikaupalla. Tilkkujen, hakaneulojen ja ompelutarvikkeiden kanssa mentiin Heikanrinteen dementiaosastolle. Tilkut levitettiin pöydälle ja osallistujia pyydettiin valitsemaan palat tilkkuilijan ommeltavaksi. Teoksen lehvästö tehtiin tilkkumattotekniikalla, ja pohja kollaasitekniikalla. Yhdessä työskenneltiin seitsemän kertaa, jonka jälkeen Maija viimeisteli työn loppuun saakka.

Tilkkuilija Maija Uusitalo on aiemmin toteuttanut vastaavanlaisia yhdessä tehtyjä tilkkutöitä eri yhteyksissä, mm. Forssan seudun mielenterveysseuralle ja Porin turvakotiin. Tilkkutöiden tekoon liittyy yhteisöllisiä tapoja: esim. Yhdysvalloissa paikkakunnalta pois muuttava saattaa saada naapureilta tai ystäviltä lahjaksi blokkeja (tilkkuneliöitä) tai valmiin tilkkupeiton. Yhdessä tehtyjä tilkkutöitä annetaan muistoksi tai lohdutukseksi (lohtupeitto) myös Suomessa.

Lisätietoja:

Maija Uusitalo, p. 040-5818122

Kati Kivimäki, Forssan museo, p. 03-4141 583

 

 

 

 

 



 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy