Tapahtumat

 
 
 

05.10.2011

Tekstiiliarkiston digitointiprojekti eteneeDigitoija Anu Pasanen kertoo:

Maaliskuussa 2011 käynnistyi Kuoseja kaikille -projekti, jonka puitteissa on tähän mennessä digitoitu 400 tekstiiliarkiston esinettä museon uuteen selainpohjaiseen kokoelmanhallintajärjestelmään. "Kistuksi" ristittyyn kokoelmatietokantaan on luetteloitu kaikkiaan noin 1300 tekstiiliarkiston esinettä. Esineiden perustietojen lisäksi järjestelmään on lisätty yhteensä noin 4000 digitaalista kuvatiedostoa.

Forssan museon Finlayson-Forssa Oy:n tekstiiliarkistossa on runsaasti erilaista tekstiiliteollisuuteen liittyvää materiaalia kuosiluonnoksista asiakirjoihin. Digitointiprojekti on aloitettu mallikirjakokoelmasta, joka on yksi arkiston suurimpia yhtenäisiä kokonaisuuksia. Forssa Yhtiön ja Puuvillatehtaitten Myyntikonttorin mallikirjat sisältävät runsaasti kangasnäytteitä ja informaatiota Forssan tekstiiliteollisuudesta yli sadan vuoden ajalta.

Bomasin-mallikirjan aukeama vuodelta 1909.

Mallikirjojen lisäksi Kistuun on digitoitu kuositaulu-kokoelma vuosilta 1958-1970. Kuositaulut ovat olleet esillä Forssan Ateljeessa eli Finlayson-Forssa Oy:n Forssan tehtaiden painokuosisuunnittelijoiden työtilassa. Niihin on koottu vuosittain myydyimpien painokuosien näytetilkut ja myydyt pakkamäärät. Kuositaulujen mukana Kistuun on tallennettu useita tuttuja painokuoseja ja monia jo unohtuneita kangaslaatuja. 

   

Rayon- ja Evy-huivimalleja vuoden 1965 kuositaulusta.

Tällä hetkellä Kistu-järjestelmä on vain museon henkilökunnan käytössä, mutta tavoitteena on, että digitoidut aineistot tulevat olemaan myös yleisön saavutettavissa internetissä. Tulevaisuudessa kuka tahansa pääsee tutkimaan tekstiiliarkistoa, selailemaan kuvia ja etsimään kuoseja Kistun asiakasliittymän avulla.

Projektiin on saatu avustusta Opetusministeriöltä ja Finlaysonin osakkaiden avustussäätiöltä.

 

 Kistu-kokoelmanhallintajärjestelmä. 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy