Tapahtumat

 
 
 

04.06.2023

Petra Kallio: Myomancy/Rottien ennustus, 20.7.-13.8.2023, Galleria Moletti


Petra Kallio:

Myomancy/Rottien ennustus

metalligrafiikkaa

20.7.-13.8. 2023

Galleria Moletti, Forssan museo

Petra Kallio tuo Galleria Molettiin esille uuden metalligrafiikkateossarjansa  Myomancy/Rottien ennustus.


"Näyttelyni MYOMANCY- ROTTIEN ENNUSTUS pohjautuu useampaan historiasta löytyvään viittaukseen, joiden mukaan rottien käytös ennustaa erilaisia tuhon jaksoja; sotia ja pandemioita.   Raamatun tarinoissa kerrotaan filistealaisten uhranneen suuressa arkissa viisi kultaista rotankuvaa ja viisi kultaista kuvaa paiseistaan Jumalalle, jotta suojelus vitsauksia vastaan säilyisi. Pohjoismaissa puolestaan tunnetaan keskiajalta pyhä Kakukylla, rottien pyhimys. Tätä pyhää Kakukyllaa on kuvattu kattomaalauksessa mm. Pyhän Ristin kirkossa Hattulassa 1300-luvulta.

Näyttelyn teoksista yksi koostuu kymmenistä 50 x 70 mm kokoisesta puukaiverrusvedoksista nipussa  - kuin repäistävä päiväkalenterinippu seinässä. Yleisö saa siis repäistä itselleen lompakkoonsa oman aikamme suojeluskpyhimyskuvan, ”rottien pyhimyksen 2023”.  Vanhan puukaiverruskuvan idea helposti levitettävänä informaatiokeinona toimii jälleen. 

Vedoksen painolaatta on kaiverrettu sitruspuulle vanhalla puukaiverrustekniikalla, jollaista Albrecht Dürer käytti pääasiallisena tekniikkanaan 1400- ja 1500 -luvuilla. Teoksessa haluan kuvata pyhän Kakukyllan hahmoa Ruotsin Kagan kirkosta löytyneen kattomaalauskuvan mukaan. Alkuperäiskuvan vahva tunnelma rottien hyökkäyksestä ja sen voimasta on mielestäni kiehtova. Kuvan sommitelma ja tunnelma puolestaan toivat mieleeni 1500-luvun teoksen "Judith and Holofernes", jossa nuori Judith riiputtaa sotapäällikkö Holofernesin päätä pistääkseen sen säkkiin. Teoksen kaivertanut Hendrick Golzius oli Dürerin oppilas, arvostettu puupiirtäjä Hollannissa. Näin teoksessani on suora linkki itse Düreriin, hänen puupiirrostensa perinteeseen ja taiteilijan apokalyptiseen maailmankuvaan. Kuka on meidän aikamme Holofernes? 

Ennustavatko rotat yhä - onko niiden rooli säilynyt?  Voiko apokalyptista näkyä lukea ajassamme jollain tavalla? Miten teos puhuttelee geopoliittisessa maailmantilanteessamme juuri nyt? Mikä on meidän aikamme vitsaus ja millaiset olisivat meidän suuren arkkimme kultaiset kuvat? Ehkä kultaiset Ukrainan viljan siemenet?" Petra Kallio

Petra Kallio on taidegraafikko, kuvataiteilija ja taidekasvattaja. Hän työskentelee käyttäen montaa eri taidegrafiikan menetelmää: perinteistä puupiirrosta, mokulitoa, litografiaa, puukaiverrusta, etsausta ja mezzotintoa. Kallio on keskittynyt haastamaan itseään vanhojen tekniikoiden taidoissa ja hallinnassa, sekä kokeilla rajojaan tuomalla näitä esille ajassamme monin uusin tavoin.

Petra Kallio  on pystynyt hyödyntämään taustaansa kultaseppänä ja kovien materiaalien muotoilijana taidegrafiikan työskentelyssään Kallio pitää vanhojen tekniikoiden tarkasta opiskelusta ja syventyy mielellään vanhojen mestareiden teoksiin.

Petra Kallion taiteilijasivut

Kuva:

Petra Kallio, teos sarjasta Myomancy/Rottien ennustus, 2023. 

Petra Kallio: Myomancy/Rottien ennustus, 20.7.-13.8.2023, Galleria Moletti

 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy