Tapahtumat

 
 
 

01.04.2023

Forssalaistekstiili yllättää - äänestä käyttökohdetta!


Tiedote 1.4.2023

Forssalaistekstiili yllättää lujalla laadullaan - uusi käyttökohde mietinnässä! 


Forssan tehtailla 1960-70-luvuilla valmistettu painokangas on Suomen kuitulaboratorion mittauksissa todettu  yllättävän kestokykyiseksi ja lujaksi vielä 50 vuotta syntyaikansa jälkeen. Testausidea syntyi, kun Forssan museohenkilökunta vieraili Aalto-yliopistossa Espoon Otaniemessä viime helmikuussa.  

"Museolla on kokoelmatyössä syntynyttä painokangaskokoelman ylijäämäaineistoa tilkkumuodossa. Siitä on aiemmin valmistettu pienimuotoisia museokauppatuotteita", museonjohtaja Kati Kivimäki kertoo. "Mutta testituloksen saatuamme päätimme ajatella isommin." 

Vanhat forssalaiskuosit näkyvät jo nyt Forssan katukuvassa monin tavoin. Uusia ideoita varten Forssan museo kontaktoi kansainväliset kumppaninsa. Tulos oli selvä: suomalaiseen ja forssalaiseen muotoiluun kohdistuu suurta kansainvälistä kiinnostusta. Mutta mikä olisi kirsikka kakun päälle -  vuosi sitten avatun Kuosikeskuksen, Forssan kaupungilla näkyvien kuositoteutusten ja elokuussa 2023 järjestettävän Forssa Textile Weekin lisäksi? 

"Eri tahoja kuunneltuamme olemme päättäneet toteuttaa isokokoisen wau-arkkitehtuurin piirteitä käyttävän rakennelman, joka edistää Forssan seudun matkailullista vetovoimaa entisestään. Loppusuoralle ovat päässeet kaksi ideaa: kuositettu jäähalli ja tilkuista toteutettu vakoilupallo. Siis kuumailmapallo."  

Idea ei ole aivan niin mielikuvituksellinen kuin miltä kuulostaa. Forssan ensimmäinen jäähalli, kuplahalli, toteutettiin aikanaan Finlaysonin Forssan tehtailla kudotusta kankaasta, joka siveltiin muovitehtaalla. Muovitehdasta ei enää ole. Kivimäen mukaan uudet teknologiat mahdollistavat kuitenkin uudenlaiset tekemisen tavat.

"Saamme Forssan kuvataidekoululta lainaan kuumaliimapistooleja. Niiden avulla tilkut liitetään toisiinsa tarkoin suunnitelluiksi kuitukerroksiksi. Sitten jättitekstiili taitellaan auki kolmiulotteiseksi muodoksi ja puhalletaan pumppujärjestelmän avulla muotoonsa." 

Tuleeko tilkuista pallo vai halli - päätöksellä alkaa olla kiire. 

"Tampereella järjestetään jääkiekon MM-kilpailut toukokuussa", Kati Kivimäki toteaa. "Tarjoamme ilman muuta kuositettua kuplahallia pelien pitopaikaksi, mikäli Nokia-areenan ja Hakametsän hallin kapasiteetti ei riitä. Rinkelinmäeltä Hämeenlinnastakin on tullut kiinnostuneita kyselyitä, jos Forssan oma tarve ei täytä kaikkia aikoja", Kivimäki vinkkaa paikallista urheiluväkeä. 

Jäähalli vai (vakoilu) kuumailmapallo ylijäämätilkuista? Äänestä linkistä!  Äänestysaika päättyy 1.4. keskiyöllä. Tulokset julkistetaan välittömästi.

Vaikuta ja äänestä: 

Vakoilu Kuumailmapallo

Kuositettu kuplajäähalli


Kuva:

Forssan 1972 rakennetun kuplahallin  tekovaiheessa on arkistoaineiston perusteella mietitty kuosiratkaisua ulkopinnoitteeseen. Havainnekuva, 1970.  Kuvakokoelma, Forssan museo.  


Forssalaistekstiili yllättää - äänestä käyttökohdetta!

 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy