Tapahtumat

 
 
 

14.02.2023

Tule mukaan: Forssa Textile Week 17.-20.8.2023


Forssassa järjestetään 17.-20. elokuuta 2023 tekstiilille omistettu Forssa Textile Week –tapahtuma. Tapahtuman keskusteluissa pohditaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta muotoilun, kotimaisuuden, vastuullisuuden, koulutuksen ja kädentaitojen kautta. Kotimaisen tekstiilituotannon elinvoimaisuutta pohtiva ja edistävä tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja pilottihengessä, mutta sen toivotaan ottavan paikkansa vastaavanlaisten kansainvälisten tapahtumien rinnalla monipuolisen tekstiilin ajankohtaisareenana. 

Tapahtuma sijoittuu Forssan keskusta-alueen kulttuuri- ja liiketiloihin ja tuo yhteen tekstiilivalmistajia, yrityksiä ja muotoilijoita sekä alan opiskelijoita. Ohjelmassa on keskusteluja ajankohtaisista aiheista, näyttelyitä sekä pop-up-myyntiä. Tapahtumassa on suomalaisten lisäksi mukana japanilaisia tekstiiliyrityksiä ja muotoilijoita.  

Tapahtuman järjestää Forssan museo. 

Verkkosivut ja ajankohtaisin ohjelma löytyvät osoitteesta https://www.forssatextileweek.fi/ 

Miksi juuri Forssassa?  

Forssan sydän sykkii tekstiilille ja painokankaalle aivan erityisellä tavalla. Kaupunki kasvoi tekstiilitehtaiden ympärille. Ensin oli Forssa-yhtiö, sitten tuli Finlayson. Forssassa alkoi teollinen kankaanpainanta ensimmäisenä Suomessa vuonna 1861.  

Forssan museon Kuosikeskuksessa on tuhansittain kuosiluonnoksia ja painokankaita vuosilta 1861-2009. Yksittäisiä suunnittelijoita löytyy kokoelmasta yli 130. Kokoelmaa esitellään 2022 avatussa Kuosikeskuksessa.   

Tapahtumassa nähtävä Finlayson Forssassa -näyttely esittelee Forssassa painettuja kankaita ja niiden käsintehtyjä originaaleja.  Näyttelyn kuosit 1950-80-luvuilta kiersivät Japania kahden vuoden ajan Finlayson200 -juhlanäyttelyssä. Kuosipiirustukset ja kangasnäytteet ovat Forssan museon teollisen tekstiilin kokoelmasta. 

Iltapäiväkeskusteluissa tapahtuman ydin  

Forssan Teatterilla pidettävissä keskusteluissa alan suunnannäyttäjät pureutuvat tekstiilin ajankohtaisiin aiheisiin.  

Torstaina 17.8. klo 13-15:30 avaustilaisuuden puheenvuorot pohtivat suomalaista muotoilua kansainvälisellä kentällä. Puhujina on Eija Rasinmäki, tekstiilitaiteilija, Pirjo Kääriäinen, professori, Aalto-yliopisto, Jaana Woll, muotoilija, TEXOn puheenjohtaja, Katri Pylkkänen, Suomen Tekstiili ja Muoti ry., Larissa Immonen, toimitusjohtaja, Finarte Oy ja Nea Mertsalmi, brändijohtaja, Finlayson Oy.  

Perjantaina 18.8. klo 13-15:30 esittäytyy kolme erilaista tekstiiliyritystä, ja aiheena on tekstiilialan koulutus. 

Puhujina on Johanna Rämö, toimitusjohtaja, FOXA Oy, Jan Timm Utecht, toimitusjohtaja, Globe Hope Oy, Outi Saaristo, yrittäjä, Rykkeri/Forssa Fabric Oy, Anna Huoviala, muotoilun koulutuspäällikkö, HAMK, Marja Rissanen, lehtori, Tampereen yliopisto, Karita Selkälä, opettaja, Forssan ammatti-instituutti. 

Päivän keskustelut on suunnattu tekstiilialan yrittämisestä kiinnostuneille ja heille, jotka harkitsevat tekstiilialasta itselleen ammattia. 

Lauantaina 19.8. klo 12-15 teemana on suomalainen villa ja muut kuidut sekä kädentaidot. Tilaisuutta juontavat Jenni Vanhanen ja Anni Laitinen https://www.suomalainenvilla.fi/. Puhujat julkistetaan kesäkuussa.  

Päivä on suunnattu kädentaitojen opettajille ja harrastajille, jotka haluavat perehtyä kotimaisiin raaka-aineisiin ja pohtia kädentaitojen säilyttämisen ja edistämisen keinoja.   

Sunnuntaina 20.8. klo 13-15 keskustelujen aiheena on Japani ja tapahtumapaikkana Forssan Työväentalo, Kauppakatu 17. Japanilaiset puheenvuorot tulkataan. 

Lisätietoja:  

www.forssatextileweek.fi 

 

Tule mukaan: Forssa Textile Week 17.-20.8.2023

 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy