Tapahtumat

 
 
 

10.11.2022

Tiina Rekola: Tekijän kädenjälki - portaalainen tekstiili vuonna 1966 Galleria Moletissa 8.-27.11.


Tiina rekola:

Tekijän kädenjälki - portaalainen tekstiili vuonna 1966 

Valokuvanäyttely Tammelan Portaassa vuonna 1966 kerätyistä kodintekstiilinäytteistä. 

8.11. – 27.11.2022

Galleria Moletti, Forssan museo

 Vuosikymmeniä sitten kodeissa kudottiin kankaita omaan käyttöön ja joku kutoi myyntiinkin. Valmisvaatteiden ja teollisten kankaiden myötä tekeminen hiipui. ”Kyllähän meillä ennen, ei nyt ennää o tehty ja vanhatkin o hävitetty. Olis pitäny tulla aikasemmin.” Näin vastattiin, kun Suomalaisten kansanomaisten tekstiilinäytteiden keruutyö-kurssilainen kiersi Tammelan Portaassa vuonna 1966 keräämässä näytteitä kotona tehdyistä kankaista, virkkuista ja kirjailuista. Kurssia järjestettiin Hämeenlinnassa Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopistossa Hämeenlinnassa vuosina 1943–1976. Opiskelijoiden tehtävänä oli kerätä kangasnäytteitä omalta kotiseudultaan. 

 Tekijät olivat talon emäntiä tai tyttäriä. Näytepaloja leikattiin pyyheliinakankaista, miesten takki- ja housukankaista ja naisten pukukankaista. Virkkuita irrotettiin paidan kauluksista, pöytäliinan reunasta ja lakanoista koristepitsejä ja nimikointeja. Vanhan puusängyn päällislaudan uumenista löytyi vanhan ryijyn kappale ja olipa joku vanha ryijy harmittavasti juuri pantu talon tilkkeeksi remontin yhteydessä. 

 Kerätyt näytteet kuvattiin Suomen käsityön museossa Jyväskylässä ja suurennettiin valokuvanäyttelyksi. Kun tilkkuun yhdistää kurssiraporttiin tarkoin merkityt tiedot: kankaan iän ja käyttötarkoituksen, tekijän ja paikan, niin kokonaisuus tarjoaa väläyksen menneeseen arkisten yksityiskohtien kautta. Paikallinen käsityö, paikallinen kulttuuriperintö, nousee päivänvaloon. Kuvat kertovat visuaalisesti käsin kehrätyistä ja värjätyistä langoista, kudekuviollisista malleista, sidoksista ja aikansa tekstiilien värimaailmasta. Kuvissa näkyy tekijän kädenjälki. 

Kuva: Tyynynpäällyspitsi. Tekijä Maria Saksa, 1920. 

Lisätietoja:


Tiina Rekola

tiinarekola@hotmail.com
p. 050 3132361 Tiina Rekola: Tekijän kädenjälki - portaalainen tekstiili vuonna 1966 Galleria  Moletissa 8.-27.11.

 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy