Tapahtumat

 
 
 

05.09.2022

Tanja Kallio: Luonnostaan Galleria Moletissa 6.9.-25.9.2022


Tanja Kallio: Luonnostaan

6.9.-25.9.2022

Galleria Moletti

Tekstiilitaiteilija Tanja Kallion miniryijyt valtaavat Galleria Moletin syyskuun toisella viikolla 2022.  

“Näyttelyn miniryijyt ovat syntyneet kokeiluista, joissa suomalaista lampaanvillaa on värjätty perinteisiä sieni- ja kasvivärjäyksen menetelmiä käyttäen. Modernit teokseni ovat uteliaita ja intuitiivisia väriluonnoksia luonnonmateriaaleihin.  

Olen syntynyt ja elänyt lapsuuteni Sotkamon syrjäkylillä vanhassa maalaispihapiirissä. Ryijy tekstiilitaiteeni ilmaisumuotona on seurannut minua pitkään, jo lapsuuteni ollessa perinnetekstiilien ympäröimä. Pehmeä nukka, muodot, värit, perinne että modernius kiinnostavat minua ryijyissä. Ryijy on pala suomalaista käsityöperinnettä – langoilla maalattu maalaus, symboleilla merkitty arvotekstiili ja alkujaan puhtaasti käyttöesine rekipeitteenä. Luonnonantimilla värjättyjä lankoja on käytetty etenkin entisaikojen ryijyissä. Sienet ja kasvit värien lähteenä olivat arkipäivää, vaikka myös kaukomaiden kalliita ylellisyysvärejä kuten indigoa käytettiin statussymbolina tai jopa tuholaiskarkotteena.  Luonnonvärien arvostus on noussut käsityöharrastuksen positiivisessa nosteessa, sekä tutkimus ja teollinen tuotanto ovat tulleet osaksi luonnonvärjäystä. Kotimainen villa elää renessanssia, josta lienee kiittäminen neuloosia ja erästä islantilaista villapaitaa. 

Miniryijyjeni muodot ovat moderneja, pyöreitä ja vapaita, kunnioittaen samalla suomalaista ryijyperinteen historiaa ja houkutellen näkemään sen uusin silmin. Aiemmissa miniryijyissäni lähtökohtani oli ekologinen ja käytin kierrätettyjä lankoja. Uudempien teosten myötä jatkan ekologista teemaa, lähtökohtani oli tutustua luonnonväreihin ja ammentaa perinteestä uusin muodoin – ryijyni luonnostelevat värejä. Kotimaisen villalangan valinta on arvostuksen osoitus suomalaiselle lähituotannolle.  Värjättyjen lankojen sieniväriaineista osa on kerätty ja värjätty itse kurssilla värjäystiimin kanssa syksyllä 2021. Sopivia väritäydennyksiä lankoihin on hankittu kotimaisilta kasvivärivärjäreiltä. Luonnon pigmenteissä on löytämisen iloa ja värien luonnollista harmoniaa. Aina ei tiedä mitä väriä tehdessä saa, joten yllätyksellisyys ja toistamattomuus ovat osa työskentelyä.  Teoksieni intuitiivisessa työstämisessä oli jotain samaa eli ne vaan syntyivät luonnostaan.”  

Tanja Kallio on muotoilija, joka asuu Espoossa. Hän on erikoistunut visuaalisiin ilmeisiin, kuosisuunnitteluun, tuotemuotoiluun ja tekstiilitaiteeseen. Vuorovaikutus, erilaisten rajapintojen kohtaaminen sekä värien ja materiaalien kompositiot kiehtovat Kalliota. 

Oheisohjelmaa:

Taiteilijatapaaminen la 10.9 klo. 11-13, Galleria Moletti, Wahreninkatu 12, 30100 Forssa

Yhteys: 

Seuraa Tanjaa Instagramissa #designtanjakallio 

Tanja Kallio qr-koodi Instagramiin

Tanja Kallion tekstiilisuunnittelua myynnissä verkkokaupassa:  
holvi.com/shop/tanjakalliodesign 

Tanja Kallio qr-koodi Holvi-verkkokauppaan 

Lisätietoja: Tanja Kallio , tanja.kallio@muotografia.fiwww.muotografia.fi , +358 50 535 7903 


---

Galleria Moletti avoinna:

TI-PE 10-16

LA 10-14

SU 12-16

Käyntiosoite: Forssan museo, Wahreninkatu 12,  Forssa.  Galleriaan on aina vapaa pääsy! 

Tanja Kallio: Luonnostaan Galleria Moletissa 6.9.-25.9.2022

 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy