Tapahtumat

 
 
 

14.07.2022

Finlaysonin historiaa Forssan museosta esillä Japanissa kahdessa näyttelyssä


TIEDOTE 2.10.2022

Julkaisuvapaa

Finlaysonin historiaa Forssan museosta esillä Japanissa 


Forssan museon Kuosikeskus en route /Kuosikeskus matkalla -näyttely avautui Japanin Fujiyoshidassa lauantaina 1.10.2022, ja on esillä koko lokakuun ajan. 22.-23.10. kaupungissa järjestetään Hatafes-tekstiilitapahtuma, jonka ohjelmaan Kuosikeskus matkalla -näyttely ja siihen liittyvä luento liittyvät. Kuosikeskus matkalla -näyttelyn paikka on entisestä jäätehtaasta kunnostetussa Fujihimuron kulttuuritilassa.  

Kuosikeskus matkalla mukailee Forssassa huhtikuussa avattua Kuosikeskusta kertoen tekstein, kuvin ja installaatioin teollisesta kankaanpainannasta ja kuosisuunnittelijoista 1940-80-lukujen Suomessa. Tekstiiliaineiston esillepanon on suunnitellut muotoilija Reika Vesala ja äänimaiseman Forssassa asuva amerikkalaissyntyinen Darin Gray. Näyttelyn osana nähdään Forssan painokankaan menneisyyttä ja nykyisyyttä kuvaava lyhytfilmi, jonka kuvaus: Yasuo Egashira ja musiikki: Darin Gray. Näyttelyh Japanin-koordinaattori Sachiko Imaizumi (Andfika) on laatinut näyttelyn yhteyteen Finlayson ja Forssan suhdetta valottavan osuuden. 

Fujiyoshida on Forssan tavoin entinen tekstiilikaupunki, jonka teollisuudesta suuri osa on vaiennut 1970-luvulta lähtien. Siinä missä Forssa on Suomen painokankaan koti, on Fujiyoshida Japanin Hataori-machi, kudontakaupunki. Kaupunki sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Tokiosta, maailmanperintökohde Fuji-vuoren juurella. Avajaisia sävytti molemminpuolinen innostus siitä, miten kulttuuriperinnön ja historian kautta voidaan luoda kiinnostavia kansainvälisiä yhteistyökuvioita.  

Samaan aikaan Keion tavaratalossa Tokiossa on esillä Finlayson200-näyttely, jonka sisällöstä noin puolet on Forssan museon kokoelmista lainattua. Japania kesästä 2021 saakka kiertänyt Finlayson200 -näyttely on esillä vielä Nagasakin alueen taidemuseossa, josta se palaa Suomeen maaliskuussa 2023. Näyttelyt tukevat vahvasti Finlaysonin tuotemerkin tunnettuutta Japanissa. 

Näyttelyyn liittyy Forssa ja Finlayson - käytännöllistä arjen kauneutta –luento, joka pidetään 21.9. Bunkan muotikoulussa Tokiossa, 18.10. Suomi-instituutin online-tapahtumana sekä osana Hatafes-tapahtumaa 23.10. 

Näyttelyn yhteydessä Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen tekee viikon mittaisen virkamatkan Japaniin. Matkan aikana hän tutustuu Fujiyoshidan ja Sennanin kaupunkeihin, kouluihin ja yrityksiin. Tokiossa vieraillaan Japanin eduskuntatalossa ja Suomen Tokion suurlähetystössä. 

Näyttelyä ovat tukeneet Skandinavia-Japani Sasakawa Säätiö, Awai-rahasto, Hämeen rahasto, Fujiyoshidan kehittämiskeskus ja Suomen Tokion Suurlähetystö.  

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:

Kati Kivimäki, museonjohtaja, Forssan museo, p. +358401816263


Finlaysonin historiaa Forssan museosta esillä Japanissa kahdessa näyttelyssä

 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy