Tapahtumat

 
 
 

26.06.2022

Kaisa Soini: Limitys 14.6.-10.7.2022


Kaisa soini: Limitys

Maalauksia

14.6. – 10.7.2022

Galleria Moletti, Forssan museo

LIMITYS-näyttely koostuu Kaisa Soinin maalauksista. Teoksia yhdistää vahva värinkäyttö, abstrakti ilmaisu ja se, että tavalla tai toisella niissä on kyse limityksestä.

Näitä maalauksia kannattaa lähestyä maalipintojen kautta. Teosten pinnoissa limittyvät useat, läpikuultavasta peittävään vaihtelevat värikerrokset, jotka paikoin hyvinkin ohuina summaavat pinnan värisävyn. Pinnat ovat värien joukko-opin näytöksiä. Niissä syntyy sävyjen välisiä kutkuttavia leikkauksia ja unioneita.

Maalausten kuvakieli on abstraktia, mikä korostaa värien keskeisyyttä. Kun muodot eivät lukkiudu esittävyyteen, voi teoksia katsoa silkkoina värimaalauksina tai nähdä ja tulkita mielleyhtymien täysin vapauskertoimin. Vihjeitä katsomiseen silti annetaan: keskeisen teossarjan nimi on Päreinä. Se viittaa paitsi palasiin, osiin, fragmentteihin myös päreillä rakentamisen tapaan, limitykseen.

Maalaustekniikka on rakentamisen arkisiin välineisiin perustuvaa. Teokset on maalattu pääosin tavallisella maalaustelalla. Telasta painautuvat maalausjäljet tarjoavat perustan teosten muotokielelle. Siinä yhdistyy maalaavan kädenjäljen sattumanvaraisuus välineen hallintaan ja välineen rajaehdoista nousevaan geometriaan.

Teosten ytimessä on kuvapinnoilla virittyvä illuusio tilasta: kun toinen taso limittyy toisen päälle, jää toinen sen taakse. Tämä yksinkertainen huomio antaa katsojalle vihjeen syvyydestä ja mahdollisuuden kuvitella limitykseen kätkeytyvä avaruus.

Kaisa Soini (*1966) on Somerolla syntynyt taidemaalari ja arkkitehti, joka asuu ja työskentelee Nokialla. Soini on Tampereen teknillisen korkeakoulun ja kansainvälisesti arvostetun Cranbrook Academy of Artin harvoja suomalaisia arkkitehtikasvatteja. Soini on Taidemaalariliiton ja Suomen Taiteilijaseuran jäsen, jonka yli 25 vuotta kestänyt kuvataiteilijaura sisältää lukuisia maalausnäyttelyitä ja julkisia teoksia. Taiteellisen työskentelyn lisäksi Soini toimii taiteen yliopisto-opettajana Tampereen yliopiston Arkkitehtuurin yksikössä.

Sisällöllisesti Soinin teoksissa keskeistä on kysymys tilasta. Mikä on tilan konsepti maalauksessa fyysisenä esineenä ja illuusioiden kenttänä. Mikä on tilan ja tyhjyyden suhde? Kuinka maalauksen tila heijastaa ihmisen kokemusta tilasta? Nämä ovat tekijälle oleellisia työkysymyksiä.

Monipuolisuus ja kokeellisuus ovat Soinin työskentelylle ominaista. Hän käyttää rakentamislähtöisiä materiaaleja ja työstötapoja ryydittääkseen maalaustaiteen ilmaisuperinteitä. Maalauksen materiaalisuuden korostaminen tarjoaa myös kokemusmaailmaa korostavan, fenomenologifilosofi Maurice Merleau-Pontyn ajatuksia mukailevan näkökulman kuvataiteeseen.

Lisätietoja näyttelystä: 

Kaisa Soini, p.  0445137269, kaisa.soini@elisanet.fi

Kaisa Soinin taiteilijasivut

ke 22.6. klo 13-14  TAITEILIJATUNTI – Kaisa Soini opastaa ja kertoo näyttelyn taustoista

 Kuvatiedot: Kaisa Soini: Päreinä III, 2019, akrylaatti kankaalle  (210 x 140 cm)

Kaisa Soini: Limitys 14.6.-10.7.2022

 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy