Tapahtumat

Ronttismäen tehtaalaismuseon
kesä 2023
Ota muistiin Ronttismäen kesäohjelma kesän kuukausille:
Toukokuu
Museoviikko 15.5.-21.5.2023
Ipanapäivä yhteistyössä MLL:n kanssa lauantai 20.5. klo 10-12
Kesäkuu
Tutustu tehtaalaismuseon puutarhaan 27.6.-1.8. tiistaisin klo 12
Avoimet ovet ja opastus 28.6.-28. keskiviikkoisin klo 15
Heinäkuu
Tutustu tehtaalaismuseon puutarhaan tiistaisin klo 12
Avoimet ovet ja opastus keskiviikkoisin klo 15
Yhteislaulua, Forssan Mieskuoro 12.7. klo 18-19
Yrttivillitys Osuuskunta (ajankohta ilmoitetaan myöhemmin)
Tehtaalaisjoogat torstaisin 20.7. ja 27.7. klo 18. Ohjaajana jooganopettaja Mirja Luuppala
Elokuu
Tutustu tehtaalaismuseon puutarhaan 1.8. tiistaisin klo 12Avoimet ovet ja opastus keskiviikkona 2.8. klo 15
Tehtaalaisjoogat torstaisin 3.8. ja 10.8. klo 18. Ohjaajana jooganopettaja Mirja Luuppala
Osoite: II Linja 5-7, Forssa
01.04.2020
Forssanpunaisen salainen ainesosa löydetty - hiuslahjoittajia etsitään
Forssan museo teki merkittävän tutkimuslöydön, jolla on huomattavaa retrovaatioarvoa.
Forssan painokankaissa käytettiin 1800-luvulla erityistä sinisen sävyä "forssansinistä", jossa pigmentin purettimena toimi alkoholipitoinen urea. Samoilta ajoilta on peräisin Forssassa painetuissa kretongeissa käytetty punasävy, arkikielessä "kretuliininpunainen" tai "forssanpunainen".
Forssanpunaisen salaisuus paljastui, kun museon amanuenssi Asta Louhelo tutki toista tarkoitusta varten Forssa-yhtiön vanhaa reseptiikkaa.
"Näyttää siltä, että forssalaisen kretuliininpunaisen sävy saatiin erään tietyn punasaven pigmentistä", Louhelo toteaa. "Samaa pigmenttiä on löydetty Forssan Kehräämön alueen vanhimpien rakennusten tiilistä, mutta ei esimerkiksi Tampereen vanhoista tehdasrakennuksista."
Forssanpunainen on kulutustesteissä osoittautunut vahvasävyiseksi luonnonpigmentiksi, joka näyttää kestävän sekä mekaanista että kemiallista kulutusta jopa paremmin kun synteettiset väriaineet. Lisäksi pigmentti sisältää pimeässä hohtavia ja antiseptisiä ainesosia. Markkinoita näin kovan tason luonnonmukaiselle väripigmentille voisi olla kansainvälisesti. On myös viitteitä siitä, että punasaven kylkiäisenä maasta nousee kännykkäteollisuudelle tärkeää litiumia.
Tilanne on kuitenkin haastava. Savikaivannon avaaminen paikalle, josta Kehräämön tiilten savi on 1800-luvulla nostettu, herättää Forssassa tunteita. Paikka on yksi Forssan maamerkeistä ja identiteetin kiteytymistä, nimittäin torin vieressä sijaitseva Ankkalampi.
"Voisi olla toinenkin mahdollisuus", museonjohtaja Kati Kivimäki toteaa. "Jos kaikki pari vuotta Forssan kaupungin alueella asuneet kaupunkilaiset lahjoittaisivat tieteelliseen tutkimukseen viisi (5) hiustaan, voitaisiin vesijohtoveden kautta kehonkarvoihin imeytynyt pigmentti koe-eristää jatkokäyttökokeiluja varten. Luonnollisesti, jos aie onnistuu, forssalaiset sananmukaisesti kasvattavat "kultaa hiuksissaan".
Jää nähtäväksi, miten forssanpunaisen kanssa käy. Tällä välin Forssan Kehräämön alueelle on perustettu viiden vuoden määräaikaisrahoituksella toimiva Värikemian dosentuurin aluekeskus osoitteeseen Wahreninkatu 75 B. Halukkaat forssalaiset voivat lahjoittaa keskukselle viisi (5) hiustaan läpinäkyvässä minigrip-pussissa. Liitä mukaan myös yhteystietosi.
Sinuun ollaan yhteydessä.
Forssan museossa, aprillipäivänä 1.4.2020
Kuvat: Löytö tehtiin osana museon perustutkimusta.
Tekstiilinäyte: Forssassa painettua punakretonkia 1800- 1900-luvun vaihteesta. Näyttelylaina, Forssan museo.
