Tapahtumat

 
 
 

09.08.2015

Tunne ja muoto -Kimmo Pasasen maalauksia Aulagalleriassa 18.8.-13.9.2015


Taide on parhaimmillaan ainutlaatuinen yhdistelmä tunnetta, muotoa ja ajatusta. Tunteiden maailma on meille arvoituksellinen, mutta vahva ja hallitseva. Tunteet on se paletti, joka antaa elämällemme värit. Tunteilla on omat muotonsa, emme vain hahmota niitä helposti. Taide on keino antaa tunteille havaittava asu, tästä musiikki on hieno esimerkki. Myös maalauksessa on värien ja muotojen sointia, ja abstrakti maalaustaide kaikessa vapaudessaan antaa tunteiden ilmaisulle rajattomat mahdollisuudet. Maalaus vie tunteiden maailmaan ja luo yhteyden taiteilijan ja katsojan välille ja viime kädessä laajemmin ihmisten kesken. Tunteemme ovat yhteisiä.

Luomistyössä ajatteluni seuraa taiteellisen ilmaisuvälineen ja tunteiden muodon logiikkaa. Kehkeytyessään teos ottaakin usein ohjat omiin käsiinsä. Taustalla vaikuttavat kaikki näkemäni taideteokset, kuulemani musiikki, lukemani kirjallisuus ja runous, näkemäni luonnonkauneus, lyhyesti sanoen kaikki minkä olen kokenut merkittäväksi tai kauniiksi. Tästä elämänkokemuksesta, mielikuvituksesta ja maalaustaiteen työkalupakista täsmentyy lähtökohta, josta sitten kehittyy jotain muuta. Olennaista on teokseen syntyvä henkinen kosketuspinta.

Jokainen maalaus on oma maailmansa, joka tulee näkyväksi jollain spektrin alueella. Näkökulma vaihtelee, ja näin näkymätkin vaihtelevat maalauksesta toiseen. Myös tyylikeinoni vaihtelevat esittävästä maalauksesta äärimmäisen tiivistettyyn abstraktioon, missä tyhjyys ja neljäs ulottuvuus hallitsevat. Tässä näyttelyssä on valikoima eräästä näistä monista teemoista.

Maalaan tunteella. Mielen maisema hahmottuu maalauksessa tilaksi värien ja muotojen soinnille. Tunteen muodot ovat arvoituksellisia, ja siksi en tiedä, millaiseksi teos lopulta muodostuu. Onnistuessaan maalauksesta tulee tekijällekin arvoituksellinen. Hyvin viritetty teos saa katsojan mielessä kaikupohjaa, jolloin se saavuttaa sointinsa. Mysteeri on yhteinen.

Pariisissa, 15.6.2015

Kimmo Pasanen

http://www.pasanen-art.com/pages/Kimmo.html 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy