Kouluille
Opi museossa
Forssan museolla on valmiita sisältöjä eri luokka-asteille. Esimerkiksi eskareille on suunnattu Iita ja langan tarina -nukkekierrokset, joiden aikana kurkistetaan 1800-luvun lapsityöläisen elämään. Alakoululaisten kanssa voi vierailla Ronttismäen tehtaalaismuseolla ja tutustua tehdastyöläisten elämään Kalliomäessä 100-50 vuotta sitten. Yläkouluille sekä toisen asteen ryhmille on suunnattu erilaisia opastuksia sekä rastitehtäviä vaihtuvin teemoin.
Forssan museo sijaitsee Kehräämöalueella, josta löytyy nähtävää ja opittavaa esimerkiksi valokuvasuunnistuksen tai opastetun kävelykierroksen muodossa.
Museon pedagogiset sisällöt soveltuvat monenikäiselle ja ne voidaan räätälöidä ryhmän tarpeiden mukaan. Otathan siis kaikissa kysymyksissä yhteyttä museon henkilökuntaan:
kati.kivimaki@forssa.fi kristiina.huttunen@forssa.fi
03-4141 5837 040-6721 037
Oppaan johdolla toteutettavien sisältöjen hinnat kouluille 60€/h. Museo ei peri pääsymaksuja alle 18-vuotiaista.
Valmiita sisältöjä löytyy myös Pedanetistä sekä Seinätön museo -sivustolta. Opi museossa -sivusto antaa lisää esimerkkejä ja vinkkejä museoiden hyödyntämiseen opetuksessa.
Oppimispaketteja kuoseista Finna.fi -alustalla
Kuoseja kankaalla-oppimispaketit koostuvat Forssan museon kokoelma-aineistosta ja toimivat Finna.fi:n Luokkahuone-osiossa.
Kuosien kaupunki -paketti linkittyy ala- ja yläkoulun käsityön ja kuvataiteen oppisisältöihin (S1, S2, S3).
Opppimispaketin tavoitteena on tutustuttaa oppija arjen erilaisiin kuvakulttuureihin painokankaiden kautta sekä rohkaista omien painokangasmallien kehittelyyn. Oppimispaketin aineiston kuosit ovat myös osa Forssan Akvarelli-koulun sisäkoristelua.
Sateenraikas vai riemunkirjava -oppimispaketti sopii yläkoulun käsityön tuntien oppisisällöksi, yläkoulun ja lukion kuvataidetunneille sekä ammatilliseen koulutukseen ( taideteollisuus-, tekstiili- ja muotiala). Kuosimallit ja niiden luonnokset näyttävät, kuinka erilaiset luonnostelun tekniikat, taiteen tyylit ja yhteiskunnan kehitys näkyvät tavallisissa, kotien sisustukseen ja vaatteisiin tarkoitetuissa painokankaissa.
Molempiin oppimispaketteihin tästä linkistä!
Lisätiedot: Kristiina Huttunen, p. 0406721037
Varhaiskasvatus ja esiopetus
Iita ja langan tarina
Eletään vuotta 1874. Iita täytti juuri 12 vuotta, ja hakee Forssan kehräämölle töihin. Millainen on Iitan koti ja perhe Tammelassa? Ja millainen onkaan se iso tehdas, johon hän hakee töihin? Iita ja langan tarina –kierroksella lapset saavat tutustua 1800-luvun elämään museon näyttelyn puitteissa, pirteän nukketyttö Iitan opastamana. Iitan matkassa lähdetään kotoisesta pirtistä työnhakuun Forssan tehtaaseen. Matkan varrella tutustutaan langan valmistukseen ja kutomiseen.
Toiminnallisen nukkedraaman on ohjannut ilmaisukasvatuksen opettaja Titi Lillqvist. Nuken valmisti Sanna Kattelus, Petra Heikkilän luoman piirroshahmon mukaan.
Kierroksen kesto on n. 45 min. Ryhmässä voi olla enintään 20 lasta ja aikuisia tulee olla mukana vähintään kaksi. Kierrokseen liittyy etukäteisaineisto, joka toivotaan käytävän läpi ennen kierrosta.
Peruskoulun alaluokat
Menneisyyttä tutkimassa: rastitehtävät 5. luokille
Miten historian ja esihistorian tutkimus eroavat toisistaan? Miten arkeologi hankkii tietonsa? Mitä meistä jää tulevaisuuden tutkijoiden löydettäväksi? Menneisyyttä tutkimassa rastitehtävät rohkaisevat pohtimaan menneisyyttä ja siitä olemassa olevaa tietoa. Rasteja ratkotaan museon näyttelytiloissa. Työskentely tapahtuu pienryhmissä museon oppaan ohjeistamana.
Tavarataivas: pedagoginen pakopeli 6. luokille
Tavarataivas on pedagoginen pakopeli, jossa sukelletaan tehdaspaikkakunnan ihmisten arkeen ja asuinoloihin 1920-luvulta 1970-luvulle. Pelissä ratkotan meitä kaikkia ympäröivään ja alati runsastuvaan materiaaliseen kulttuuriin liittyviä tehtäviä ja pohditaan: Miten teollistuminen muutti ihmisten asuinympäristöä ja kulutuskäyttäytymistä? Millaisia olivat kodit, mitä tavaroita kodeista löytyi ja kuinka paljon? Mitä tavaroita haluamme ja mitä todellisuudessa tarvitsemme?
Tavarataivas ei ole pakohuone. Pelaaminen tapahtuu museotilassa pelialustoilla. Pelin ohjaajana toimii museon opas.
Peruskoulun yläluokat ja toinen aste
Yhtiönpuiston historiakävely
Yhtiönpuisto perustettiin Kehräämön yhteyteen 1850-luvulla, kun Kehräämöaluetta rakennettiin. Miten puisto on muuttunut ja mikä on sen rooli tehtaiden tarinassa? Kierrosta kuvittavat vanhat kartat ja valokuvat, joiden kautta avautuu aikaikkuna menneeseen maisemaan.
Arkeologin matkassa Wiksbergin kartanolla
Palanen paikkakunnan historiaa kätkeytyy jo villiintyneen Wiksbergin kartanonpuiston vehreyteen. 1700-luvulle ajoittuva, nyt jo tuhoutunut, alue koki nousunsa ja laskunsa osana Forssan teollisen yhdyskunnan tarinaa. Opastettu kierros vie matkalle yhteen kaupungin vähemmän tunnetuista historiakohteista.
Mediamysteeri: rastitehtävät 7. luokille
Tehdään mediaan liittyviä tehtäviä ja katsotaan mediaa historian ja kehityksen silmin museossa esiteltävien mediavälineiden kautta. Oppilaat pääsevät myös miettimään omaa mediakäyttäytymistään ja medioiden käyttöä.
Kaikille ikäryhmille
Kehräämökierros
Täältä se kaikkia alkoi! Forssa syntyi ja kasvoi Kuhalankoskelle perustetun puuvillakehräämön ympärille. Kehräämön miljöö leiskuvan punatiilisine teollisuusrakennuksineen sekä leikkauksellisine puurakennuksineen kertoo sekä suomalaisen että kansainvälisen teollisuuden ja teollisuusrakentamisen tarinaa. Euroopasta puhaltaneet tuulet ulottivat vaikutuksensa myös hämäläiselle maaseudulle. Opastetulla kävelykierroksella tutustutaan Kehräämöalueeseen museon oppaan johdolla. Kierroksen sisältö on muokattavissa eri ikäryhmät huomioiden.
Kirjavan kankaan kaupunki: opastus museon perusnäyttelyyn
Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle. Kulje museon oppaan johdattama halki paikkakunnan historian ja sen polkuja kävelleiden ihmisten tarinoissa: Kuka oli Axel Wahren, jota Forssan isäksikin nimitetään? Entä keitä olivat pumpulienkelit ja miten he liittyvät tehtaan tarinaan? Kierroksen sisältö on muokattavissa eri ikäryhmät huomioiden.
Kuosikeskus tutuksi
Kuosikeskuksesta löydät asiaa Forssan ja Suomen painokangasmenneisyydestä. Osa sisällöistä on opastettuja, osa itsenäisesti tehtäviä.
- Kuosit tutuksi! esikoululaiset - 3 lk ikätason mukaisesti. Lyhyt intro kuosiasiaan: mitä kuosit ovat, miten niitä tehtiin. Kuosirastit ( esikoulu- 1lk) tai kuosibingo ( 1-3 lk), yhteinen lopputehtävä.
- Kuositehtäväpaketit ( 4 lk - 7 lk ikätason mukaan) Lyhyt esittely Kuosikeskuksesta: mitä kuosit ovat, miksi Forssassa puhutaan niin paljon kuoseista. Ryhmässä (2-3 oppilasta) tehtäviä tehtäviä, tehtävien purku
- Lyhyt intro näyttelyyn, omaa näyttelyyn tutustumista + toimintapisteet
- Opastus Kuosikeskukseen: mitä kuosit ovat, miksi Forssassa on Kuosikeskus, näyttelyn teemat: millaisia kuosit olivat 1800-2000-luvuilla.
Ronttismäen tehtaalaismuseo
Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta, ulkorakennuksen sekä puutarhan. Museokohde kertoo tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Miten ja mistä Forssaan saavuttiin asumaan? Keitä museon rakennuksissa on asunut? Millaisia olivat tehtaalaisten kodit ja mitä kuului ihmisten arkipäivään? Kierroksen sisältö on muokattavissa eri ikäryhmät huomioiden.
Valokuvasuunnistusta Kehräämöllä, Forssan museossa ja Ronttismäen tehtaalaismuseolla
Etsi valokuviin tallennettuja esineitä yksityiskohtia. Tarjolla on kolmeen eri kohteeseen sijoittuvat paketit, jotka sopivat eri ikäryhmille. Kysy lisää museon henkilökunnalta.
Kehräämö retkikohteena
Kehräämö on mainio päiväretkikohde suurillekin koululaisryhmille. Kehräämö itsessään on komea kokonaisuus 1800-luvun tehdasarkkitehtuuria, puistoa ja jokinäkymiä. Forssan museo, Luonnonhistoriallinen museo ja sekä museon Galleria Moletti ja kirjaston Vinkkeli tarjoavat näyttelyitä historiasta, luonnosta ja taiteesta.
Omalle kouluryhmälle sopivan Kehräämövierailun voi koota 20-45 minuutin kohdeosuuksista. Ison ryhmän 50-200 oppilasta voi esim. jakaa 15-25 oppilaan ryhmiin, jotka kiertävät kohteesta toiseen sovitussa järjestyksessä. Osaan kohteista tutustutaan oman opettajan johdolla, osassa on opastus.
Kuvataidekoululta voi tilata luovan tuokion. Ruokailun koululaisille voi järjestää esim. Lounasravintola Vanhassa Värjärissä.
Tiedustelut ja varaukset Forssan museolta, p. 040-181 6682 tai tuuli.ravantti@forssa.fi
Luokkaretkipaketit
Forssan museo, Luontomuseo, Forssan Kuvataidekoulu ja Viihdeuimala Vesihelmi yhdessä tarjoavat eri ikäisille koululaisille valmiita toiminnallisia luokkaretkipaketteja. Valitse kahdesta mieleisesi tai ota yhteyttä, niin räätälöidään juuri teille sopiva retkipaketti!
HÄMEEN SUDEN JÄLJILLÄ PUUVILLAA JA PUNATIILTÄ
- Työpaja Kuvataidekoululla - Työpaja Kuvataidekoululla
- Vierailu Forssan Luontomuseossa - Vielailu Forssan museossa
- Lounas + uinti Vesihelmessä - Lounas + uinti Vesihelmessä
Kesto n. 5h Kysy lisää:
Hinnat alkaen tuuli.ravantti@forssa.fi
24€/hlö 040 1816682