Vanhaksi kutomoksi kutsutaan vuonna 1878 valmistunutta englantilaisen Edward Pottsin suunnittelemaa tehdasrakennusta, joka rakennettiin vuoden 1877 suuren tehdaspalon jälkeen. Rakennusta laajennettiin ja korotettiin useampaan kertaan 1800- ja 1900–luvuilla. Vanhassa kutomossa kudottiin kangasta 1960-luvulle asti, jonka jälkeen siellä toimi mm. tekoturkis- ja trikoo-osastot.

Yksi vähemmän tunnettu tekstiiliteollisuuden ala Forssassa oli Finlayson Oy:n Pile- eli tekoturkisosasto. Tekoturkista valmistettiin 1970-luvulta vuoteen 1981 saakka. Tekoturkis oli sataprosenttista akryylia. Tekokuitu saapui tehtaalle paaleissa Englannista. Forssassa valmistettiin materiaalit mm. puolustusvoimien karvalakkeihin.

Tekoturkiksen työntekijät Hellin Reko ja Anja Tamminen kertovat, kuinka tekoturkisosastolta lähti ainekset vuoden 1980 Moskovan olympialaisten maskotteihin, Miška-karhuihin.

  • Kesto 0:33
  • Kuvat: Forssan museo
    Hellin Reko 1978
 

 
 

(haastattelut ovat kuunneltavissa Adobe Flash Playerilla selaimessa. Voit myös ladata haastattelun omalle koneellesi kuunneltavaksi tästä)

 Vanhan kutomon tiloissa on vuonna 2012 hyvinvoinnin ja terveyden alalla toimivia yrityksiä. Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen yrittäjä Minna Penttilä kertoo yrityksen toimitiloista.

  • Kesto 1:55 
  • Yläkuva: Noora Lohva 2011; Minna Penttilän kuva: Vkfysio
 

 
 

(haastattelut ovat kuunneltavissa Adobe Flash Playerilla selaimessa. Voit myös ladata haastattelun omalle koneellesi kuunneltavaksi tästä)