Sisältöön »
fi

Puhujien esittelyt

 

Torstai 17.8.


Eija Rasinmäki, tekstiilitaiteilija, Kutomo Rasinmäki

Eija Rasinmäki on suomalainen tekstiilitaiteilija ja design-mattojen suunnittelija. Vuonna 1985 Rasinmäki perusti kahden muun yhtiökumppanin kanssa Finarten Portugaliin. Vuodesta 1992 eteenpäin Rasinmäki on suunnitellut mattoja Finarte (India) Oy:lle, joka valmistaa mattoja alihankintana Intiassa. Räsymaton uudistajana tunnettu Eija Rasinmäki sai Pro Finlandia-mitalin vuonna 2022 tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään perinnetekstiilin parissa.


Pirjo Kääriäinen, professori, Aalto-yliopisto

Pirjo Kääriäinen on tekstiilisuunnittelija ja Muotoilun ja materiaalisuuden professori Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Vuodesta 2011 lähtien hän on kehittänyt CHEMARTS-yhteistyötä yhdessä professori Tapani Vuorisen kanssa keskittyen kokeellisiin, biopohjaisiin materiaaleihin. Ennen akateemista uraansa hän työskenteli yli viisitoista vuotta Finlaysonilla pääasiassa sisustustekstiilien suunnittelujohtajana.


Jaana Woll, muotoilija, TEXOn puheenjohtaja

Jaana Woll on Tekstiilitaiteilija TEXO Ry:n puheenjohtaja ja yrittäjä tekstiili- ja palvelumuotoilun alalla. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri. 


Katri PylkkänenSuomen Tekstiili ja Muoti ry

Katri Pylkkänen on Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tekstiili- ja vastuullisuusasiantuntija, ja hänellä on yli 20 vuoden kokemus vaatetusalasta. Nykyisessä työssään Katri neuvoo ja kouluttaa yrityksiä tekstiilituotteisiin ja materiaaleihin liittyvissä kysymyksissä, sekä tekee edunvalvontatyötä toimialan vastuullisuusaiheiden parissa. Suomalaisista vaatemerkeistä Katri pukeutuu mielellään Vuokkoon. 


Nea Mertsalmi, brändijohtaja, Finlayson Oy

Nea Mertsalmi on Brand Director Finlayson Manna & Co.-yrityksessä. Koulutukseltaan hän on elintarviketieteiden maisteri, mutta työura on koulinut häntä brändin rakentamisen erityisosaajaksi. 

Nea suhtautuu intohimoisesti markkinoinnin keinoin saavutettavaan kasvuun ja brändien rakentamiseen. Tekstiilien kanssa työskentelyssä viehättää jatkuva kehitys mahdollisimman vastuulliseen suuntaan ja sukupolvelta toiselle siirtyvät brändit. 


Larissa Immonen, toimitusjohtaja, Finarte Oy.

Larissa Immonen on Finarten toimitusjohtaja ja koulutukseltaan VTM, taloustiede. Hänen erityisosaamistaan on design, talous ja kansainvälinen kauppa. Häntä kiinnostaa globaali työllistäminen vastuullisesti, arvoketjun tasaistaminen, kestävän tulevaisuuden luominen, suomalaisen muotoilun vieminen kansainvälisille markkinoille. 

Kuvassa oikealta vasemmalle ja ylhäältä alas: Eija Rasinmäki, Pirjo Kääriäinen, Katri Pylkkänen, Nea Mertsalmi, Larissa Immonen

Ohjelma

Perjantai 18.8.2023

Johanna Rämö, toimitusjohtaja, FOXA Oy

Johanna Rämö, on Foxa Oy;n toimitusjohtaja, koulutustausta kansainvälisessä politiikassa (VTM) ja kauppatieteissä. Forssalaislähtöisen ja kotiseuturakkaan Johannan kansainvälinen työ painottuu myyntiin ja liiketoiminnan kehittämiseen. 
 
Foxa Oy on vuonna 1990 perustettu työ-, armeija- ja ulkoiluvaatekankaita kehittävä ja valmistuttava yritys. Yrityksen myyntikonttori, tekstiililaboratorio sekä kangasvarasto sijaitsevat Forssassa. Foxa edustaa tekstiilituotannon uutta mallia, jossa ydinosaaminen säilytetään lähellä asiakasta, mutta kankaiden valmistus on siirtynyt toisaalle. Hyvin varusteltu tekstiililaboratorio ja osaava henkilöstö mahdollistavat tehokkaan laadunvalvonnan ja joustavan tuotekehityksen. 

Jan Timm Utecht, toimitusjohtaja, Globe Hope Oy

Jan Timm Utecht on Globe Hopen toimitusjohtaja ja koulutukseltaan kansainvälisen taloustieteen maisteri. Hänellä on pitkä historia design-brändeille työskentelemisestä. Utecht on luotsannut brändejä kohti kansainvälistymistä niin myyntijohtajan kuin kaupallisen johtajan roolissa. Hän on aikaisemmin muun muassa vastannut Marimekon myynnin kehittämisestä Aasian ja Tyynenmeren maissa sekä toiminut kotimaisen Papu Designin myyntijohtajana.


Outi Saaristo, yrittäjä, Rykkeri/Forssa Fabric Oy

Outi Saaristo on Forssa Fabric Oy:n taiteellinen johtaja ja koulutukseltaan muotoilija AMK sekä taiteen perusopettaja AMK. Outin erityisosaamista ovat kankaanpaino käytännössä, värivalmistus, kuosi- ja tuotesuunnittelu. Hänen vastuullaan ovat yrityksen asiakastyöt. Outi aloitti yritystoiminnan vuonna 2007 toiminimellä Tasapaino. Tasapaino valmisti pääsääntöisesti asiakaspainatuksia muotoilijoille (esim Vuokko Nurmesniemi) ja yhdistyksille. Häntä kiinnostavat materiaalit ja kotimaisen tekstiilituotannon ylläpitäminen. 


Anna Huoviala, muotoilun koulutuspäällikkö, HAMK

Anna Huoviala (TaM) on Hämeen Ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusvastuun koulutuspäällikkö. Hänellä on yli 18 vuoden suunnittelijakokemus vaate- ja kuosisuunnittelusta sekä trendiennakoinnista kansainväliseltä ja kotimaiselta muoti -ja tekstiilialalta. Erityisinä kiinnostuksen kohteina tällä hetkellä ovat alan uudistuminen, tulevaisuuden toimintaympäristöt ja muotoilijoiden osaamisen varmistaminen. 


Marja Rissanen, lehtori, TAMK

Marja Rissanen on Tampereen Ammattikorkeakoulun tekstiili- ja materiaalitekniikan BSc-ohjelman johtaja. Hän on tekstiilikuitujen, materiaalien ja prosessien asiantuntija, jonka erityisosaamista ovat tekstiilikuitujen karakterisointi, langan kehruu, kuitujen ja tekstiilien värjäys ja viimeistely, tekstiilien ja vaatteiden tuoteturvallisuus sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuuden ekologiset kysymykset. Hänen kiinnostusalueitaan ovat kestävä kehitys tekstiileissä, kierrätys ja uudet tekoselluloosakuidut.


Karita Stenfors-Selkälä, opettaja, LHKK.

Karita Stenfors-Selkälä on koulutukseltaan tekstiilialan muotoilija AMK ja ammatillinen opettaja. Hän työskentelee tekstiili- ja muotialan tutkinnon vastuuopettajana Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymässä. Karita haluaa välittää eteenpäin omaa tekstiilialan erityisosaamistaan ja kokemustaan ja auttaa oppimaan ammattiin. Suomalaisen työn ja kädentaitojen ylläpitäminen ja yrittäjyys on sitä, mitä hän haluaa omalla panoksellaan tukea.

Kuvassa vasemmalta oikealle, ylhäältä alas: Johanna Rämö, Jan Timm Utecht, Outi Saaristo, Anna Huoviala, Karita Stenfors-Selkälä


Ohjelma

Lauantai 19.8.2023


Tea Auramo, Fluff Stuff

Tea Auramo on Fluff Stuffin perustaja ja toimitusjohtaja, joka tarjoaa uusiutuvan korvaajan untuvahöyhenille tekstiilitäytteissä. Hänellä on taustaa on liiketoiminnasta, muotoilusta ja ekologiasta. Auramo on työskennellyt konsulttina Volvolla ja LUKElla.

Sini Honkala, Ruukin Kehräämö

Ruukin kehräämö on jo 10 vuotta toiminut pienkehräämö, joka toimii edelläkävijänä alppakkatuotteiden valmistuksessa. Kehräämön toiminta perustuu kestävään kehitykseen ja alpakanvillan materiaalituntemukseen.


Piia AaltonenVuonue

Vuonue on suomalaisen villan putiikki, joka koko ajan kehittää ja laajentaa valikoimaansa myös kierrätyskuituisilla langoilla.

Sari WitkaUrpolan tila

Sari Witka on Urpolan Tilan emäntä, lampuri ja intohimoinen käsityöharrastaja. Sarin lammasura alkoi 20 vuotta sitten tilan ensimmäisen suomenlampaan Mustikan kanssa. Käsityöharrastajana oli selvää, että lampaista keritty laadukas villa tulisi hyödyntää.


Piritta MäkinenMustalammas

Piritta Mäkinen on huopamuotoilija-kehräämöyrittäjä. Hän työskentelee laaja-alaisesti kotimaisen lampaanvillan parissa. Pirittan työhön kuuluu villan prosessointia, tuotesuunnittelua, tapahtumien koordinointia, ohjaamista ja taiteellista tuotantoa.

Hillevi KaarlenkaskiWetterhoff

Fredrika Wetterhoff-säätiö edistää käsi- ja taideteollisuutta, muotoilua, niiden ammattitaitoa ja kulttuuria. Säätiön johtoajatuksena on käsityökulttuurin ja käsityötaidon ylläpitäminen ja säilyttäminen.


Susanna KääriäinenKultavilla

Kultavilla on pieni perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa  kaikki tuotteet itse. He vastaavat kasvavaan kysyntään tekstiilien lähituotannosta. Useat suomalaiset brändit ovat käyttäneet heidän suunnittelu- ja kudontapalveluitaan vuodesta 2013 lähtien, fashion-kankaista sisustukseen.

Niina HiltunenLuova Kudonta

Niina Hiltunen on tekstiilitaiteilija ja suunnittelija. Hän omistaa LuovaKudonta-yrityksen, joka on Ashford-käsityövälineiden maahantuoja ja jälleenmyyjä Suomessa. Hiltunen myös järjestää kudontakursseja tavoitteenaan pitää suomalainen tekstiilikulttuuriperinne ja erityisesti kankaankudonnan perinne elävänä ja kehittyvänä. 

Kuva: Fluff Stuff


Ohjelma

Sunnuntai 20.8.2023

Introduction to Yosowoi Garden


Yosowoi Garden promotes the Japanese textile industry, craftsmanship and designs based on their concept of “blooming yosowoi (apparel).” By stimulating collaboration between diverse companies and creators, they aim to create new markets and solve the issues facing the Japanese textile industry.

Collaboration between Yosowoi Garden and Forssa began in the fall of 2022, when Forssa Museum participated in the Hataomachi-festival at Fujiyoshida city in Japan with its Kuosikeskus en route-exhibition. Now, 15 Japanese designers and manufacturers, operating to the principles of ethical and sustainable textile, arrive to take part in Forssa Textile Week.



About Japani-tori


In Japan, there are many small-scale textile ateliers run by individuals and small groups. These Japanese ateliers have been influenced and captivated by Finnish designs that Finland has engaged in since the 1960s. Finland has regarded design as part of its national agenda and is considered one of the most advanced countries in the world for its designs. The concept of dynamically abstracting the colors and shapes of the natural world around us and incorporating it into our everyday lives is something that Finland and the Nordic countries have taught us.

For this event, 15 brands that have been influenced by Finland have been able to join us in coming to this country. Their works, influenced by Finnish designs, are emotional and subtle and are filled with unique sensibilities. We hope you enjoy their creative work in this exhibition.

Image: Kayo Aoyama

Ohjelma