Ajankohtaista

 
 
 

01.06.2024

Meri Westlin: Liina - tekstiiliveistoksia metallilangasta 30.7.-18.8.2024


Meri Westlin:

LIINA - tekstiiliveistoksia metallilangasta 

30.7 - 18.8.2024 

Galleria Moletti, Forssan museo 

Meri Westlin on luonut Molettiin uuden teossarjan Liina. Se on jatkoa vuonna 2022 Finlayson Art Areassa Tampereella nähdylle Garderobi-sarjalle. Suomalaisen tekstiiliteollisuuden historia yhdistää näyttelytiloja sekä myös sijaintia. Tampere sekä Forssa ovat molemmat olleet tekstiiliteollisuuden keskuksia. Tehtaan työntekijöiden kertomukset ja muistot inspiroivat Westliniä luomaan teoksia, jotka ovat kunnianosoituksia tekstiilialan työntekijöille. Suurin osa heistä oli niin sanottuja puuvillatyttöjä, ja heitä ajatellen installaatiosta löytyy siroja mekkoja. 

Tematiikka juontaa melkein kolmenkymmenen vuoden taakse. Westlinin teos ”Pohjoiskarjalainen Haute Couture” oli esillä vuonna 1997 Honkahovissa ja sen puistossa osana Mäntän kuvataideviikkoja. Sieltä teokset ovat jakautuneet eri kokoelmiin ja eri omistajille muun muassa Joensuun taidemuseoon, jossa niitä nähtiin kokoelmanäyttelyssä vuonna 2021. Ne nähtyään Finlayson Art Arean kuraattori pyysi Westliniä palaamaan teeman ja tekniikan pariin. 

Meri Westlin on käsitellyt tekstiiliteemaa teoksissaan aina, mutta näkökulma on ollut enemmän kallistunut käsitöihin. Hänen Käspaikka-aiheiset maalauksensa, piirroksensa ja installaationsa ovat kiertäneet näyttelyissä eri puolilla Suomea koko 2000-luvun ajan.  

Vaikka uusissa teoksissa inspiraationa on ollut tekstiiliteollisuuden historia, on käsillä tekeminen niissä läsnä hänen oman työskentelynsä kautta. Westlin on kutonut käsin metallilangasta ilmavia, miltei aineettomia veistoksia, joiden aiheena ovat pyyhkeet ja vaatteet tai ehkä pikemminkin vaatteiden torsot. Ne eivät ole puettavia vaan viittaavat vaatteen muotoon eräänlaisella arkkityyppisen mekon hahmolla, mielikuvalla mekosta.  

Näyttely onkin kunnianosoitus naisten töille riippumatta siitä, onko työ tehty tekstiilitehtaassa vai käsityönä kotona. 

Uusi Liina-sarja on kuparilangasta puikoilla kudottuja värikkäitä pyyhkeitä. Niiden koko noudattelee Finlaysonin pyyhekokoa ja muutenkin ne linkittyvät vanhan tekstiilitehtaan historiaan. Westlin on tutkinut vanhoja hienoja pellavapyyhkeitä, joissa näkyvät elämän värit vaaleasta tummaan. Hän on päätynyt ilmaisussaan minimiin, mutta valon ja varjon leikki saa materiaalin elämään kauniisti.  

Veikko Halmetoja 

Meri Westlin on tamperelainen kuvataiteilija ja tekstiilitaiteilija, joka työskentelee Nokialla Nansotalossa. Westlin on koulutukseltaan taiteen maisteri ja valmistunut Aalto-yliopistosta 2001. Hän on osallistunut useisiin valtakunnallisiin yhteisnäyttelyihin ja pitänyt useita yksityisnäyttelyitä. Westlin on ollut mukana ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Hänet tunnetaan metallilankaveistosten ohella ekspressiivisistä maalauksista. Hän maalaa sekä perinteisesti kankaalle että tekee erilaisia spray- ja sapluunavariaatioita paperille. 

Näyttely avautuu ti 30.7. klo 16-18.

Taiteilijatapaaminen su 18.8. klo 14-16.

Tervetuloa! 

---

Lisätietoja näyttelystä:

Meri Westlin, +358 504332320 

Taiteilijasivut

---

Kuva: Meri Westlin, Liina-sarja, tekstiiliveistoksia kuparilangasta, 2024.


Meri Westlin: Liina - tekstiiliveistoksia metallilangasta 30.7.-18.8.2024
 

 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy