Ajankohtaista

 
 
 

17.02.2017

NIKLANDER JA NÄRHI: Mitä muistan, mitä unohdan 28.2.-19.3.


Tarja-Leena Niklanderin ja Salla Närhen piirroksia ja maalauksia Forssan museon Aulagalleriassa 28.2.-19.3.2017

Mitä muistan, mitä unohdan? Helposti ajattelee että unohtaminen ja muistaminen ovat toistensa vastakohtia, kuten musta ja valkoinen tai oikea ja vasen. Unohtamisen ja muistamisen suhde on kuitenkin mutkikkaampi.  Kun unohdamme jotakin, voi olla muistamme sen myöhemmin. Muistiin tallentuneet asiat voivat olla muistissa sanoina, kuvina tai vaikka tuoksuina ikään kuin varastossa, josta ne tarvittaessa voidaan palauttaa, muistaa. Epätavalliset ja poikkeavat tapahtumat säilyvät muistissa arkipäivän sattumuksia paremmin ellei kyseessä ole traumaattiset asiat, jotka usein pyritään hautaamaan syvälle muistin syövereihin.

Näyttelyn teokset kertovat kahden taiteilijan kokemuksista ja muistoista. Jotakin on tapahtunut joskus. Kokemuksista on jäänyt muistijälkiä, joita aika on pirstonut. Mitä tässä hetkessä muistetaan, ei ole sitä, mitä joskus tapahtui. Vanhat valokuvat, tutut tekstit tai unet saattavat palauttaa voimakkaita mielikuvia, lyhyitä välähdyksiä, ajasta, jota ei enää ole. Näyttelyn teoksista katsoja voi löytää tarinoita - tuttuja ja tuntemattomia. Mitä kohtaamme, kun kohtaamme itsemme? Tarinoita ja muistoja? Entä jos en muista kaikkea, tai muistan ’väärin’? Mikä saa minut poimimaan kaikkien tapahtumien virrasta juuri tietyt asiat kuvaamaan itseäni ja identiteettiäni? Miksi muistan tietyt tapahtumat ja toiset jäävät unholaan?

Tarja-Leena Niklanderin teokset haastavat katsojan pohtimaan aikaa ja omaa henkilöhistoriaa. Teosten lähtökohtana ovat olleet vanhat valokuvat ja niistä palautuneet lapsuusmuistot vuosikymmenien takaa. Salla Närhen teokset yhdistelevät erilaisia nykyisestä ja menneestä arjesta tuttuja kuvallisia elementtejä, joita unet ja mielikuvitus ovat muokanneet uusiksi tarinoiksi.

Tarja-Leena Niklander on FM, maalari, kuvataiteilija amk, joka työskentelee ja asuu Vihdissä. Hän käyttää teoksissaan eri tekniikoita.

Salla Närhi on kuvataiteilija amk, joka asuu ja työskentelee Vantaalla.

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 5.3. klo 13–15.


 

 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy