24.06.2021

UUTOS: Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry:n näyttely 6.7. - 1.8.

UUTOS-näyttely on yhdistyksen esittäytymisnäyttely ja jäsenten ensimmäinen yhteinen. Uutos on tekijöidensä näköinen ja tuntuinen kokonaisuus. Se on tiivistelmä yhdistyksen jäsenten taiteesta, katsaus nykytekstiilitaiteeseen ja -taiteilijuuteen tässä ajassa. Näyttelyssä mukana ovat:

Sunna Kangas
Kaarina Kellomäki
Venla Martikainen
Sonja Salomäki
Tuija Teiska
Tuomas Tiitinen
Päivi Vaarula ja
Marjukka Vuorisalo

NÄYTTELYKATALOGI

5.7. – 1.8.2021 UUTOS näyttely on esillä Forssan museon galleria Molettissa ja osin eri teoskokonaisuudella 5.11.2021 – 16.1.2022 Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa.

Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry perustettiin ja rekisteröitiin Helsingissä joulukuussa 2014. Tammikuusta 2015 se on ollut European Textile Networkin ja vuodesta 2021 Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton jäsenjärjestö. Yhdistyksen tarkoitus on kehittää tekstiilitaidetta vapaana taiteena. UUTE ry:n jäseneksi voidaan hyväksyä ammattimaisesti toimiva tekstiilitaiteilija, joka käyttää kuvataiteen kenttään luettavissa teoksissaan tekstiiliä konkreettisena tai käsitteellisenä lähtökohtana.

Suomalainen tekstiilitaide on vuosisatojen aikana muotoutunut ainutlaatuiseksi monialaiseksi ilmaisumuodoksi. Tekstiilitaide on rajoja rikkova ja rajoja ylittävä taidemuoto. Sen toimintaperiaatteissa yhdistyy visuaalisen ja käsitteellisen taiteen menetelmien lisäksi myös käsityötekniikoita ja niiden variaatioita lukemattomin määrin.

Tekstiilitaiteen kokeellisuus ja vapaus ovat olleet sen merkityksen perusta. Merkitystä lisäävät taiteen valtavirrasta poikkeavat näkökulmat, jotka tuovat usein esiin unohdettujen ja vaiettujen ihmisryhmien tarinoita ja kokemuksia. Inhimillisyys ja ihmisyyden tutkimus ovat tekstiili-ilmaisun ydinviestejä. Nykytekstiilitaide kommentoi myös aktiivisesti ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita.

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoja yhdistyksestä, sen toiminnasta ja jäsenistä:

www.newtextileart.com

UUTOS: Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry:n näyttely 6.7. - 1.8.

img-20190307-153828-muokattu2070203107.jpg

Galleria Moletti

5.-24.1.2021 Markus Suhonen.Kuuportti.

26.1.-21.2.2021 Marjatta Oja. Kehystetyt virheet.

23.2.-14.3.2021 Aino-Maija Laaksonen ja Jenni Tuisku.Kukkien voima. Maalauksia.

16.3.-4.4.2021 Riikka Lenkkeri: Yötä vasten. Maalauksia.

9.4.-25.4.2021 Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulu.

27.4.-9.5.2021 Keramiikka-artesaanien lopputyönäyttely, FAI.

11.5.-6.6.2021 Heidi Piippo. Kanssakulkijat. Paperiveistoksia.

9.6.-29.6.2021 Johanna Pöykkö: Rakentaja. Tekstiili- ja tilataidetta.

6.7.-1.8.2021 Uute ry: Uutos. Nykytekstiilitaidetta.

3.8.-22.8. 2021 Jenni Kalsola: Ruusutarha. Nykytaidetta.

24.8.-19.9.-2021  Cornelia Theimer Gardella - Kerstin Lindström - Päivi Vaarula: My language of textiles.

21.9-17.10.2021 Markku Arantila: Akvarelleja

19.10 -14.11.2021 Neuliaiset ry: Vahva valkoinen. Luovaa tilkkuilua

17.11.-5.12.2021 Minna Soraluoma. Kuvataidetta.

7.12.2021-2.1.2022 Midori Tsunoi: Tekstiilitaidetta

Kuva: Näyttelystä Noora Ylipieti - Toisia palveleva rakkaus, 2019.

Kiinnostuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

Kuosikeskus

Forssan tekstiilitehtailla painettiin kangasta vuosina 1861-2009, tehdas oli Suomen suurin ja vanhin painokankaan valmistaja. Sen perintönä museon hoidossa on mittava painetun kankaan kokoelma, jonka säilytys ja esittely keskitetään Kuosikeskukseen, joka avataan Kehräämön entisessä lankavärjäämössä vuoden 2021 aikana.

Kuosikeskuksen toimintaidea on kertoa forssalaisen painokangasmuotoilun ja -valmistuksen vaiheista ja antaa yleisölle mahdollisuus nähdä painokankaiden näytteitä sekä originaaliluonnoksia.

Ronttismäen tehtaalaismuseo

Ronttismäen tehtaalaismuseon kesäistä miljöötä.

Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy