25.05.2020

Merja Keskinen: Väriä, valoa, iloa 9.6.-5.7.2020

Merja Keskinen: Väriä, valoa ja iloa 9.6.-5.7.2020

Tekstiilitaiteilija Merja Keskisen näyttely "Väriä, valoa ja iloa" avautuu Forssan museon Galleria Moletissa 9.6.2020.

Vaikka osa teoksista ( Hiljainen huone 1 ja 2 sekä Suljettu huone) valmistui ennen pandemiaa, tuntuvat ne nyt erityisen ajankohtaisilta.  Museon tiloihin rakentuu hauraiden seinäelementtien avulla Talo.  Sen huojuva olomuoto heijastaa sisällä olevien haavoittuvaa tilannetta. Koronaviruksen vaikutus näkyy myös viiden teoksen sarjassa Mustaa valkoisella, Maailma palaa, Tartunta, Kasvun alussa ja Puhtaalta pöydältä.

Merja Keskisen teokset edustavat nykytekstiilitaidetta. Hänen lähestymistapansa on sekä koloristinen että matemaattinen:  taiteilija  tulkitsee ympäröivää maailmaa väreillä. Teoksiin syntyy eri kokoisten osien ja värillisten elementtien muodostamia kudottujen tilkkujen sommitelmia, joiden pinnan struktuurit ja tiheydet vaihtelevat.  Työt perustuvat matemaattisiin pohdintoihin ja värien ja lankojen systemaattiseen yhdistämiseen ennalta valitun järjestelmän mukaan.

Keskisen teokset syntyvät itse kehitellyllä ja sovellellulla kudontateknikalla. Hän kutoo kangasta virittämällä langat erilaisten kehikoiden ja raamien ympärille, ilman kangaspuita. Näin kudottuun pintaan muodostuu yksinkertainen palttinainen sidos: langat risteävät keskenään pysty- ja vaakasuoraan.  Struktuuriin ja sidokseen vaikuttaa langan laatu ja paksuus. Pääasiallisesti Keskisen teosten materiaalina on luonnonmateriaalit, erityisesti pellava.

Merja Keskinen on valmistunut tekstiilitaiteilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta ( nyk. Aalto yliopisto) 1988. Hän on tehnyt pitkän uran tekstiilitaiteilijana osallistuen useisiin ryhmänäyttelyihin sekä koti- että ulkomailla ja pitäen useita yksityisnäyttelyitä.

Merja Keskinen on Vuoden tekstiilitaiteilija 2019.  Hän on Ornamo ry:n, TEXO ry:n,  Nordic Textile Art NTA:n, Helsingin taiteilijaseuran ja Kuvaston jäsen.

Yhteys: info@merjakeskinen.com, p. 050 355 096

Galleria Moletti:  p. 03-4141 5101, Wahreninkatu 12, 30100 Forssa

Merja Keskinen cv

Artist Statement

Näyttelyesittely

Kuva:  Yksityiskohta teoksesta "Tartunta", 2020.  Kuva: Jere Keskinen.

Merja Keskinen: Väriä, valoa, iloa  9.6.-5.7.2020

img-20190307-153828-muokattu2070203107.jpg

GALLERIA MOLETTI 2020

8.1. – 2.2. Sari Kettunen: Tekstiilitaidetta

4.2. – 23.2. Anna Ellmén: Veistoksia

25.2. - 29.3. Mirja Marsch: Kirjottuja maalauksia

17.3. - 29.3. Aino-Maija Laaksonen & Sonja Lehikoinen: Tekstiili- ja maalaustaidetta (PERUTTU)

31.3. - 12.4. FAI Media-alan opiskelijoiden lopputyönäyttely PERUTTU

15.4. - 26.4. Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely PERUTTU

28.4. - 10.5. FAI Keramiikka-artesaanien lopputyönäyttely PERUTTU

12.5. - 7.6. Heidi Piippo: Veistoksia SIIRTYY VUODELLE 2021

2.6.-7.6. Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely

9.6. - 5.7. Merja Keskinen: Tekstiilitaidetta

7.7. - 2.8. Päivi Vaarula: Tekstiilitaidetta

4.8. - 30.8. Annimari Taivalsaari ja Eija Korpi: Valokuva- ja tekstiilitaidetta

1.9. – 27.9. Lars Rebers: Valokuvataidetta

29.9. - 25.10. Karoliina Arvilommi: Huovutustaidetta

27.10. - 22.11. Heli Huotala: Maalauksia

1.12. - 3.1.2021 Ulpu Riikonen: Rakennetut veistokset

5.1. - 31.1.2021 Markus Suhonen: Maalauksia

Kuva: Näyttelystä Noora Ylipieti - Toisia palveleva rakkaus, 2019.
Kiinnostuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

sijaitsi 1997-2013 Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalla, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa oli esillä kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana esiteltiin tekstiiliarkistoa.

Tyykissä sijainneet tekstiiliteollisuuden koneet siirtyivät vuonna 2018 Kehräämöalueen vaunutalliin. Tekstiiliaineisto sijoitettiin osittain väistötiloihin, osittain Kehräämöalueella niin ikään sijaitsevaan lankavärjäämön tilaan, joka sai nimeksi Kuosikeskus.  Kuosikeskus toimii museon työ - ja kokoelmatilana.  Tulevaisuudessa Kuosikeskuksesta pyritään muodostamaan asiakkaille avoin kokoelmatila, jossa on myös näyttelysisältöjä.

Kesän 2019 tapahtumatiedot löydät täältä.