Näyttelyt

 

06.08.2019

Näyttelyn avajaiset 15.8. klo 17-19 Päivi Keski-Pomppu: Mirage


Tervetuloa Päivi Keski-Pompun Mirage -näyttelyn avajaisiin torstaina 15.8. klo 17-19.
Taiteilija on paikalla tavattavissa avajaisten ajan.
Vapaa pääsy.

Päivi Keski-Pomppu (s.1983) on tammelalaissyntyinen muotoilija. Korusuunnittelijana työskennellessä maalaaminen ja muu taiteellinen työskentely on toiminut inspiraationa kaikelle Keski-Pompun tekemiselle ja ne ovat kulkeneet käsi kädessä korujen ja muun esinesuunnittelun kanssa. Värien ja mielikuvituksen luoma tarina teoksissa on yllättänyt tekijänsä aina uudelleen. Sattumanvarainen ja hallitsematon maalaaminen ja värien käyttäytyminen ennalta-arvaamattomasti viehättävät häntä ja samalla laveat siveltimen vedot toimivat sopivana vastapainona pikkutarkalle kultasepän työlle.


Keski-Pompulla on kultasepän sekä esinemuotoilijan koulutus sekä tällä hetkellä käynnissä olevat sisustusarkkitehdin opinnot. Esineiden ja teosten koon havainnointi on johdattanut Keski-Pompun kiinnostuksen kohteita ja tekniikoiden opettelua hyvin laaja-alaisesti pienistä koruista aina suuremman tilan ja valon hahmottamiseen.


Ideat koruihin syntyvät eri teemojen ympärille. Inspiraation voi tuoda niin arkkitehtuuri kuin myös luonnossa oleva hiljaisuus ja karuus. Joskus myös esimerkiksi liikkeen merkitys koruun on muotoiluun vaikuttava tekijä. Keski-Pomppu ei ajattele muotoja ja ideoita aina suoraan koruina, vaan näkee ideat ja ajatukset alussa usein suurempina kokonaisuuksina tai esineinä. Korut ovat hänelle kuin pieniä taideteoksia, joka tuo uusia mahdollisuuksia niiden muotoiluun.


Tänä syksynä Keski-Pompulle tulee kuluneeksi 20 vuotta kultasepän alan opintojen aloittamisesta, josta lähtien korujen valmistaminen ja suunnittelu on jatkunut yhtäjaksoisesti tähän päivään. Vuodesta 2008 alkaen hän on toiminut yrittäjänä, jonka myötä hän oli luomassa kahta erilaista työhuoneen ja myymäläkonseptin työyhteisöä Helsingin keskustaan. Viimeiset neljä vuotta hän on myös suunnitellut teollisesti tuotettavia korumallistoja suomalaiselle Lumoava-merkille.


Keski-Pompun koruja on nähty Linnan juhlissa useina vuosina eri vieraiden yllä. Mm. kansanedustaja Jaana Pelkonen, purjehtija Tuuli Petäjä-Sirén, Virpi Sarasvuo, Janina Andersson, PMMP:n Mira Luoti sekä Sanni Grahn-Laasonen ovat pukeutuneet Keski-Pompun uniikkeihin koruihin.


Näyttelyssä on esillä Päivi Keski-Pompun tekemiä koruja, lasiesineitä, veistoksia, keramiikkaa sekä maalauksia.


Kuvassa: Päivi Keski-Pomppu Origami -braceletNäyttely Galleria Moletissa 13.8.–1.9.2019

Museon yhteystiedot:
Forssan museo, Galleria Moletti
Wahreninkatu 12, 30100 Forssa
www.forssanmuseo.fi
Avoinna ti-pe 10-16,
la 10-14 (kesällä 12-16), su 12-16

Lisätietoja näyttelystä:
Päivi Keski-Pomppu
paivi@keskipomppu.com, +358 50 573 4120
www.keskipomppu.com


Kuvassa: Päivi Keski-Pomppu Origami -bracelet

Näyttelyn avajaiset 15.8. klo 17-19 Päivi Keski-Pomppu: Mirage

 
kkk-1111688311039.jpg

Kirjavan kankaan kaupunki

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri

 
img-0049-rajattu1363549605.jpg

GALLERIA MOLETTI 2019

15.1. -  3.2. Maria Mäki: Somnia. Valokuvia

5.2. - 3.3. Tiina Poutanen: Lähdesuojaotukset ja onnelliset ihmiset. Maalauksia

5.3. - 31.3. Noora Ylipieti: Toisia palveleva rakkaus. Maalauksia

2.4. - 28.4.  Pasi-Mikael Huovinen: Sammumaton liekki. Ikoneita

2.5. - 12.5. Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulun lopputyönäyttely

15.5. - 16.6. Tiina Karhu, Aet Ollisaar, Tuiti Paju: Tekoälytön. Tekstiiliä

18.6. - 14.7. Hanna Järvenpää: Tekstiiliä ja valokuvaa

16.7. - 10.8. Kristina Seppänen: Raggirl and Flying Rockinghorse

13.8. - 1.9. Päivi Keski-Pomppu: Mirage. Koruja

3.9. - 29.9. Leena Illukka, Silja Puranen, Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Tilateoksia, tekstiiliä

1.10. - 27.10. Lotta Leka: Autere. Grafiikkaa

29.10. - 24.11. Outi Silfvenius: Väreellä osa 2

26.11. - 5.1.2020 Rykkeri

Kiinnsotuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

 
 
 
 

Näyttelyt muualla

 
 

TEKSTIILIMUSEO TYYKI

sijaitsee Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalta, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa on kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana on esitelty tekstiiliarkistoa.

Valitettavasti Tekstiilimuseo Tyyki on suljettu toistaiseksi. Käymme läpi museon kokoelmia, ja tekstiilimuseo palvelee tällä hetkellä esineistön käsittely-, valokuvaus- ja säilytystilana. Mutta ei hätää: teollinen tekstiiliperintö vuosilta 1847-2009 on Forssan aarre, ja tulevaisuudessa museo tulee jälleen esittelemään Forssan mittavaa tekstiiliarkistoa. 

 

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.

Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.

Kesän 2019 tapahtumatiedot löydät täältä.

 
 
 

 

Verkkonäyttelyt

Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.

Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »

 
 
 
login Synergia Foxy