Näyttelyt

 

28.08.2019

Kangastuksia! -kilpailun voittajat on julkistettu


Forssan museo ja kuvataideyhdistys Kuhankosken kilta ry järjestivät Kangastuksia! -taidekilpailun, jonka sydämessä on forssalaisen kuosiperinnön esiintuominen.


KILPAILUN VOITTAJAT ON JULKISTETTU


TAIDE

Raadin valinnat

Aikuiset

Tanja Härmä: Kaksinpeli (vuodesta 1968), jossa Pirkko ja Aini pallottelevat

Alle 16-vuotiaat

Tuomas Kujala

Yleisöäänestyksen voittajan

Aikuiset

Ulla Viljanen: Kirjaa lukeva tyttö

Alle 16-vuotiaat

Emma Viherä

KAUPUNKITAIDE

Raadin valinnat

Aikuiset

Marjut Leskinen: Pinnan alta

Alle 16-vuotiaat

Aleksi Tuokkola

Yleisöäänestyksen voittajan

Aikuiset

Outi Rämö: Haave  & Marjut Leskinen: Pinnan alta

Alle 16-vuotiaat

Venla Alitalo, Nelma Roslöf ja Isabella Mandelin: Forssa Paviljonki -yhteisteos

KUNNIAMAININNAT

Jenni Kalsola: Nuorin (maalaus)

Riikka Puska: Vedenalainen (taidekirja)

Anna-Mari Hursti: 3 fiilistä (taidekirja)TIETOJA KILPAILUSTA

Kilpailuun toivottiin teoksia, joissa lähtökohtana on käytetty yhtä tai useampaa forssalaisen painokankaan kuosifragmenttia.

Kilpailussa oli kaksi sarjaa:  taide ja kaupunkitaide

  • Taide ottaa lähtökohdakseen kuositilkun tai kuosin digitaalisen kuvatiedoston. Teoksen tekniikka, tyylilaji ja tarkempi teema ovat vapaita: kyseessä voi olla kollaasi, sekatekniikka, maalaus, grafiikantyö tai joku muu.
  • Kaupunkitaide ottaa lähtökohdakseen forssalaisen kaupunkitilan ja kuosin. Kilpailuteos voi olla luonnos, valokuvamanipulaatio tai pienoismalli kuositeoksesta kaupunkitilasta, jossa kuosi näyttelee tärkeää osaa.

Teokseen on liitettävä taustapuolelle tiedot lähtökohtana/teoksen osana käytetystä kuosiaiheesta, tekijän nimi ja tekoaika.

Työt esitellään yleisölle Kangastuksia! – näyttelyssä, joka järjestetään 7.10-13.10.2019 Prisma-kauppakeskuksen tiloissa (ent. Lindex). 

Näyttelyyn tarjotusta töistä kaksi palkitaan Museokortilla ja kunniakirjalla. Tuomareina toimivat kuvataiteilija Ilkka-Juhani Takalo-Eskola,  kuvataiteilija ja kuosisuunnittelija Aino Kauranen sekä kolme Forssan yhteislyseon kuvataide- ja muotoilulinjan oppilasta. 

Aineisto:

Digitaaliset materiaalit löytyvät

Kuoseja kaikille- tietokannasta ja

Piipunjuurella.fi:stä.

Lisäksi Forssan museossa on saatavilla tilkkuja, jotka voivat digitaalisen materiaalin sijaan / lisäksi toimia taideteoksen kuvallisena viitteenä tai osana sitä.

Töiden jättäminen:

 Lauantaina 5.10 klo 10-11 Prisma-kauppakeskukseen (ent. Lindex) . Töiden vastaanottaa ja näyttelyn tuottaa Kuhankosken kilta ry. Työt haetaan pois näyttelyn purun yhteydessä sunnuntaina 13.10 klo 18 samasta paikasta. 

Liitä nimesi ja työn tiedot maalarinteipillä työn yhteyteen, esim. alareunaan. Työt ovat esillä näyttelyssä nimettöminä jurytykseen asti. 


Taustaa:

Forssan museo säilyttää kansallisesti ainutlaatuista teollisen painokankaan kokoelmaa, joka kattaa näytteet kaikista Forssassa painetuista kankaista. Forssaan perustettiin Suomen ensimmäinen teollinen kangaspaino vuonna 1861, ja kangasta painettiin Forssassa yli 140 vuoden ajan. Museo edistää kuosiperinnön näkymistä kaupunkikuvassa ja pyrkii edistämään perinnön säilymistä, järjestämistä ja saavutettavuutta.

Kuhankosken kilta ry on pitkät juuret omaava lounaishämäläinen kuvataideyhdistys, jonka tarkoituksena on edistää alueellaan kuvataiteita, syventää kuvataideharrastusta, toimia eri kuvataidealojen harjoittajien yhdyssiteenä sekä taiteilijoiden ja kuvataidetta harrastavan yleisön lähentäjänä. Kuhankosken kilta ry järjestää vuosittain yhteisnäyttelyitä ja kurssitoimintaa jäsenilleen.

Lisätiedot:

Näyttelyn tuotanto/ Kuhankosken Kilta: Marjut Leskinen, p. 0503032422

Kuosiaineisto ja tiedotus / Forssan museo: Kristiina Huttunen p.0406721037

Kuva:

Toukokuussa 2018 Metropolian tekstiilisuunnittelun opiskelijat toivat Forssan linja-autoasemalle esille suunnittelemiaan koville materiaaleille tulostettuja töitä, joissa suunnittelun lähtökohtana oli jokin teollisen tekstiilin kokoelman kuosi. Reetta Pitkäsen herkän lasiteoksen lähtökohtana oli Aini Vaarin kuosiluonnos.  Kuva: Tuiti Paju, Metropolia, 2018.  

Kangastuksia! -kilpailun voittajat on julkistettu

 
kkk-1111688311039.jpg

Kirjavan kankaan kaupunki

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri

 
img-0049-rajattu1363549605.jpg

GALLERIA MOLETTI 2019

15.1. -  3.2. Maria Mäki: Somnia. Valokuvia

5.2. - 3.3. Tiina Poutanen: Lähdesuojaotukset ja onnelliset ihmiset. Maalauksia

5.3. - 31.3. Noora Ylipieti: Toisia palveleva rakkaus. Maalauksia

2.4. - 28.4.  Pasi-Mikael Huovinen: Sammumaton liekki. Ikoneita

2.5. - 12.5. Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulun lopputyönäyttely

15.5. - 16.6. Tiina Karhu, Aet Ollisaar, Tuiti Paju: Tekoälytön. Tekstiiliä

18.6. - 14.7. Hanna Järvenpää: Tekstiiliä ja valokuvaa

16.7. - 10.8. Kristina Seppänen: Raggirl and Flying Rockinghorse

13.8. - 1.9. Päivi Keski-Pomppu: Mirage. Koruja

3.9. - 29.9. Leena Illukka, Silja Puranen, Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Tilateoksia, tekstiiliä

1.10. - 27.10. Lotta Leka: Autere. Grafiikkaa

29.10. - 24.11. Outi Silfvenius: Väreellä osa 2

26.11. - 5.1.2020 Rykkeri

Kiinnsotuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

 
img-20190307-153828-muokattu2070203107.jpg

GALLERIA MOLETTI 2020

8.1. – 2.2. Sari Kettunen: Tekstiilitaidetta

4.2. – 23.2. Anna Ellmén: Veistoksia

25.2. - 15.3. Mirja Marsch: Kirjottuja maalauksia

17.3. - 29.3. Aino-Maija Laaksonen & Sonja Lehikoinen: Tekstiilitaidetta ja kuosisuunnittelua

31.3. - 12.4. FAI Media-alan opiskelijoiden lopputyönäyttely

15.4. - 26.4. Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely

28.4. - 10.5. FAI Keramiikka-artesaanien lopputyönäyttely

12.5. - 7.6. Heidi Piippo: Veistoksia

9.6. - 5.7. Merja Keskinen: Tekstiilitaidetta

7.7. - 2.8. Päivi Vaarula: Tekstiilitaidetta

4.8. - 30.8. Annimari Taivalsaari ja Eija Korpi: Valokuva- ja tekstiilitaidetta

1.9. – 27.9. Lars Rebers: Valokuvataidetta

29.9. - 25.10. Karoliina Arvilommi: Huovutustaidetta

27.10. - 22.11. Heli Huotala: Maalauksia

1.12. - 3.1.2021 Ulpu Riikonen: Rakennetut veistokset

5.1. - 31.1.2021 Markus Suhonen: Maalauksia

Kuva: Näyttelystä Noora Ylipieti - Toisia palveleva rakkaus, 2019.
Kiinnsotuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

 
 
 
 

Näyttelyt muualla

 
 

TEKSTIILIMUSEO TYYKI

sijaitsee Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalta, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa on kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana on esitelty tekstiiliarkistoa.

Valitettavasti Tekstiilimuseo Tyyki on suljettu toistaiseksi. Käymme läpi museon kokoelmia, ja tekstiilimuseo palvelee tällä hetkellä esineistön käsittely-, valokuvaus- ja säilytystilana. Mutta ei hätää: teollinen tekstiiliperintö vuosilta 1847-2009 on Forssan aarre, ja tulevaisuudessa museo tulee jälleen esittelemään Forssan mittavaa tekstiiliarkistoa. 

 

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.

Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.

Kesän 2019 tapahtumatiedot löydät täältä.

 
 
 

 

Verkkonäyttelyt

Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.

Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »

 
 
 
login Synergia Foxy